Tillerson pune condiţii pentru cooperarea militară cu Rusia în Siria

Secretarul de stat american Rex Tillerson ar fi afirmat că Statele Unite nu vor fi de acord să coopereze cu armata Rusiei în Siria până când Moscova nu va recunoaşte că nu toate grupările siriene din opoziţie sunt teroriste, susţin aliaţii europeni.
Rex Tillerson, noul secretar de stat al SUA.
Rex Tillerson, noul secretar de stat al SUA. (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)

În timpul unei întâlniri, care a avut loc la Bonn pe 17 februarie, cu omologii săi din Franţa, Germania, Turcia şi alte ţări dintr-un grup de 20 de membri, Tillerson a afirmat că administraţia Trump sprijină eforturile ONU de a instaura pacea în Siria prin negocieri, care vor fi reluate pe data de 23 februarie, la Geneva.

Diplomaţii care au participat la întâlnire susţin că Tillerson a insistat pe faptul că alianţa Moscovei cu guvernul sirian, care caracterizează grupările siriene rebele ca fiind “teroriste”, va face dificilă cooperarea militară dintre Washington şi Moscova.

„S-a exprimat destul de clar că nu va exista o cooperare militară până când ruşii nu vor accepta că nu toate grupările din opoziţie sunt teroriste”, a declarat un diplomat pentru Reuters.

În acelaşi timp, ministrul de Externe francez Jean-Marc Ayrault a afirmat că dialogul cu Tillerson a fost util.

„Solicităm Rusiei, care susţine regimul Assad, să pună presiune asupra acestuia, să nu mai considere că toate grupările din opoziţie sunt teroriste”, a afirmat Ayrault. „Altfel, nu va avea loc nicio discuţie la Geneva”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe