Rusia se opune înfiinţării unui tribunal pentru cei implicaţi în doborârea zborului MH17

Rusia s-a opus miercuri prin veto unui proiect de rezoluţie al Consiliului de Securitate al ONU în privinţa înfiinţării unui tribunal internaţional pentru judecarea celor implicaţi în doborârea unui avion de pasageri al companiei Malaysia Airlines în estul Ucrainei în 2014, conform Yahoo News.
Ambasadorul rus la ONU Vitali Churkin se opune prin veto înfiinţării unui tribunal internaţional pentru judecarea celor vinovaţi de prăbuşirea zborului malaezian MH17, în cadrul unei întâlniri a CSONU la New York, 29 iulie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
30.07.2015

Rusia s-a opus miercuri prin veto unui proiect de rezoluţie al Consiliului de Securitate al ONU în privinţa înfiinţării unui tribunal internaţional pentru judecarea celor implicaţi în doborârea unui avion de pasageri al companiei Malaysia Airlines în estul Ucrainei în 2014, conform Yahoo News.

11 din cele 15 ţări membre ale CSONU au votat în favoarea propunerii făcute de Malaezia, Australia, Olanda, Belgia şi Ucraina, în timp ce trei ţări s-au abţinut: China, Angola şi Venezuela. Pentru a fi adoptată, o rezoluţie are nevoie de 9 voturi în favoarea sa şi de niciun vot de veto din partea Rusiei, SUA, Chinei, Marii Britanii sau Franţei – membrii permanenţi ai Consiliului.

Zborul MH17 a fost doborât în iulie 2014, pierzându-şi viaţa toţi cei 298 de pasageri aflaţi la bord, dintre care două treimi au fost cetăţeni olandezi. Avionul s-a prăbuşit în teritoriul ucrainean ocupat de separatiştii pro-ruşi.

“Cei responsabili ar putea crede că se pot ascunde acum în spatele veto-ului Federaţiei Rusiei. Nu li se va permite să scape de justiţie”, a declarat Consiliului ministrul australian de externe Julie Bishop. La bordul zborului MH17 s-au aflat şi 39 de australieni.

Aceasta a declarat că Australia, Olanda, Malaezia, Belgia şi Ucraina vor căuta acum un mecanism alternativ pentru inculparea şi judecarea vinovaţilor.

Ucraina şi ţările occidentale acuză rebelii separatişti din estul Ucrainei de doborârea avionului cu ajutorul unei rachete de producţie rusească. Dar Moscova a respins acuzaţiile că ar fi oferit rebelilor sisteme de rachete antiaeriene SA-11 Buk.

Ambasadorul SUA la ONU, Samantha Power, a declarat Consiliului “că niciun veto nu va sta în calea investigării şi judecării acestei crime oribile.”

În schimb, Rusia a propus propriul său proiect de rezoluţie care cere un rol mai mare al ONU în cadrul unei investigaţii asupra doborârii zborului MH17, dar care nu implică crearea unui tribunal internaţional.

Ambasadorul rus la ONU Vitali Churkin a declarat că este prematură înfiinţarea unui tribunal internaţional. El a adăugat că proiectul de rezoluţie a fost propus pentru votare de către Malaezia şi susţinătorii ei, cu toate că aceştia ar fi ştiut că va fi respins.

Ministrul olandez de externe Bert Koenders a declarat că acest caz are nevoie de un mecanism care transcende planul politic.

Malaezia, Australia, Olanda, Belgia şi Ucraina desfăşoară o anchetă criminalistică asupra incidentului. Separat, un raport final asupra cauzei prăbuşirii avionului urmează să fie publicat în luna octombrie de către Comisia Olandeză pentru Siguranţă.

În 21 iulie 2014, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat unanim o rezoluţie care cerea ca vinovaţii să fie traşi la răspundere şi că toate statele să coopereze pe deplin pentru atingerea acestui obiectiv.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor