Expert german critică raportul Bellingcat în privinţa editării imaginilor legate de zborul MH17

Grupul de cercetare Bellingcat a acuzat Rusia că a editat imaginile de satelit privind doborârea zborului malaezian MH17. Dar un expert german în fotografie judiciară a criticat analiza şi a declarat că este imposibil de susţinut cu o oarecare siguranţă că Moscova minte şi că a editat imaginile.
Aeronava distrusă a zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines (DOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
05.06.2015

Grupul de cercetare Bellingcat a acuzat Rusia că a editat imaginile de satelit privind doborârea zborului malaezian MH17. Dar un expert german în fotografie judiciară a criticat analiza şi a declarat că este imposibil de susţinut cu cetitudine că Moscova minte şi că a editat imaginile.

Jens Kriese, care a studiat biologie la Universitatea Justus Liebig din Germania şi a lucrat ca cercetător ştiinţific în domeniul educaţiei pe Internet, a declarat că pentru Spiegel Online că, din perspectiva criminalisticii, abordarea celor de la Bellingcat nu este foarte robustă, deoarece se bazează pe aşa zisa Analiză a Nivelului de Erori (ELA), arată Spiegel.

Experţii în criminalistică folosesc proceduri pe calculator care permit să se ajungă la cele mai clare concluzii posibile. Totuşi, susţine Kriese, contrar celor susţinute de Bellingcat, ELA nu oferă rezultate clare şi concluzia este mereu bazată pe interpretarea sau perspectiva umană.

Kriese a adăugat că prin această metodă se încearcă să se determine artefactele de compresie, adică micile devieri create atunci când o fotografie este salvată în format JPG.

Bellingcat a susţinut că metadatele au arătat că autorităţile ruse au editat imaginile de satelit privind doborârea zborului MH17 cu ajutorul programului Adobe Photoshop, adăugând nişte nori pentru a ascunde anumite elemente din imaginea iniţială.

Totuşi, Kriese a declarat că prezenţa programului Photoshop nu dovedeşte nimic în condiţiile în care imaginile de satelit au fost folosite într-o prezentare adresată publicului. “Bineînţeles că ruşii au folosit un tip program pentru a procesa imaginea de satelit pentru a o prezenta publicului. Ei au adăugat cadre şi text pentru prezentare şi este posibil ca artefactele identificate să fie un produs al acestui proces – sau un rezultat al salvării multiple în formatul JPG.”

Grupul Bellingcat a declarat că descoperirile sale sunt bazate pe utilizarea website-ului de analiză FotoForensic.com, dar Kriese a atras atenţia că însuşi fondatorul acelui website, Neal Krawetz, s-a distanţat pe Twitter de raportul Bellingcat.

Expertul german a mai susţinut că este dificilă identificarea manipulării unei imagini, adăugând că, în cel mai ideal caz, ar fi nevoie de documentele originale, de imaginile de satelit sau chiar datele brute. Iar ruşii le au, a susţinut Kriese.

Întrebat dacă este posibilă descoperirea editărilor şi falsurilor, Kriese a susţinut că multe dintre acestea se realizează sub presiunea momentului şi că este posibil să apară mici greşeli. Dar, adaugă el, “nimeni nu este atât de neatent încât să folosească Photoshop şi apoi să nu cureţe metadatele”.

Fără a fi prea optimist, Kriese a adăugat că primul lucru care moare într-un război este adevărul, deoarece fiecare tabără va arunca praf în ochi. În opinia sa, nu există nicio modalitate de a şti sigur că ceea ce a prezentat Moscova este adevărat sau că imaginile de satelit au fost editate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor