Rusia renunţă la portelicopterele Mistral şi îşi va construi propriile nave de luptă

Rusia plănuieşte să îşi construiască propriile nave de luptă după ce a recunoscut că acordul cu Franţa în valoare de 1,3 miliarde de dolari pentru construirea a doua portelicoptere din clasa Mistral este terminat, a declarat marţi un oficial militar senior rus.
Nava Sevastopol din clasa Mistral (st) şi geamăna ei Vladivostok sunt văzute pe şantierul naval STX Les Chantiers de l'Atlantique din Saint-Nazair, vestul Franţei, 23 decembrie 2014. (Captură Foto)
Andrei Popescu
27.05.2015

Rusia intenţionează să îşi construiască propriile nave de luptă după ce a recunoscut că acordul cu Franţa în valoare de 1,3 miliarde de dolari pentru construirea a doua portelicoptere din clasa Mistral a căzut, a declarat marţi un oficial militar senior rus. Singurele negocieri care vor fi finalizate cu Parisul, a adăugat oficialul, au legătură cu aspectul compensaţiilor prevăzute de neîndeplinirea contractului, susţine International Business Times.

“Rusia nu va lua navele, aşa stă treaba, şi există o singură discuţie care se derulează în prezent şi aceasta are legătură cu compensaţiile pe care ar trebui să le primească Rusia”, a declarat Oleg Bochkariov, vicepreşedinte al Comisiei Industriei Militare din cadrul guvernului rus, în timpul unei conferinţe de presă la Moscova.

Cele două nave, Sevastopol şi Vladivostok, care sunt finalizate şi au fost supuse unor teste pe apă, s-au aflat în centrul unei controverse după ce preşedintele francez Francois Hollande a suspendat livrarea lor în septembrie 2014 datorită a ceea ce Occidentul susţine că este o acţiune militară rusă în Ucraina.

În timp ce Franţa nu s-a aflat sub nicio obligaţie legală pentru stoparea vânzării celor două nave, sancţiunile aplicate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei au contribuit la amplificarea presiunilor asupra preşedintelui Hollande. Iniţial Hollande a declarat că numai dacă Rusia va susţine acordul pentru pacea din Ucraina semnat în 12 februarie la Minsk, navele ar putea să fie livrate ruşilor.

Totuşi, din 15 februarie, de când a intrat în vigoare acordul din Minsk, puţine au fost zilele în care nu s-au înregistrat violenţe în regiunile separatiste din estul Ucrainei, unde rebelii pro-ruşi primesc ajutor direct din partea ruşilor – o acuzaţie pe care Moscova o neagă.

Datorită conflictului continuu, Hollande a anunţat în luna aprilie că s-ar putea să ramburseze Rusiei banii pentru cele două nave.

Negociatorul francez Louis Gautier va sosi în Rusia în această săptămână pentru a discuta despre compensaţii, conform International Business Times.

Ziarul rusesc independent Kommersant a raportat la începutul acestei luni că Franţa va returna suma de 875 milioane USD deja plătită de Rusia, dar numai după ce Rusia îşi va da acordul ca navele să poată fi vândute unei a treia părţi fără niciun fel de restricţii. La rândul ei, Moscova a susţinut că a suferit pierderi financiare semnificative şi că va autoriza vânzarea navelor doar după ce îşi primeşte toţi banii.

Franţa a căutat noi cumpărători pentru aceste două nave şi, deşi încă nu există candidaţi credibili, unele surse au indicat că Beijing-ul sau Canada s-ar fi arătat interesate de o posibilă ofertă.

Chiar dacă Beijing-ul este interesat de cumpărarea navelor, această vânzare nu este un lucru uşor de realizat. În primul rând, membrii Uniunii Europene sunt limitaţi să vândă Chinei arme datorită unui embargou militar impus de UE asupra Beijing-ului în 1989, susţine agenţia rusă de ştiri Sputnik.

Totuşi, embargoul nu este aplicat cu stricteţe şi este deschis interpretării. Ca urmare, China se bucură de acces limitat la tehnologiile şi armele europene, incluzând avioane şi nave de luptă, muniţie etc.

Unii analişti politici susţin că Statele Unite ar putea fi alarmate dacă China ar intra în posesia navelor Mistral, în condiţiile în care între cele două state există tot mai multe tensiuni generate de încercările Beijing-ului de a-şi consolida revendicările teritoriale în Marea Chinei de Sud şi de a-şi creşte influenţa în regiune.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor