Diplomaţia germană secretă din spatele eliberării lui Hodorkovski
Prima personalitate faţă de care Mihail Hodorkovski şi-a exprimat, duminică, 'imensa sa recunoştinţă' nu a fost cancelarul federal Angela Merkel, ci fostul ministrul german al afacerilor externe Hans-Dietrch Genscher, în condiţiile în care eliberarea celui mai celebru deţinut rus datorează foarte mult intervenţiei acestuia. Irevocabil şef al diplomaţiei germane în perioada 1974-1992, Genscher a lucrat timp de doi ani din culise pentru a-l convinge pe Vladimir Putin să-l graţieze pe Hodorkovski, notează cotidianul francez Le Figaro.
Hans-Dietrch Genscher, acest artizan al apropierii Est-Vest, apoi al dărâmării Zidului Berlinului, nu şi-a epuizat iniţiativele. Una dintre reuşitele sale a fost negocierea transferului în Germania Federală a miilor de cetăţeni est-germani refugiaţi la sfârşitul lui septembrie 1989 în Ambasada Germaniei din Praga.
Genscher s-a întâlnit prima dată cu magnatul rus la începutul anilor 2000, pe vremea când fostul ministru de externe conducea Societatea germană de politică străină (DGAP). Mihail Hodorkovski a participat la mai multe dintre conferinţele organizate de acest institut de cercetări. La ultima dintre ele, în septembrie 2003, organizată la hotel Adlon din Berlin - unde, de altfel, 'graţiatul' şi-a petrecut prima noapte în libertate - miliardarul a criticat vehement corupţia din Rusia lui Vladimir Putin şi a cerut reforme constituţionale. În sală, după cum raportează Die Welt, un spectator l-a întrebat dacă nu se teme că va fi arestat. Oligarhul a recunoscut în faţa fostului diplomat german că are un presentiment nefast legat de acest lucru. Cu câteva zile mai târziu, Hodorkovski a fost arestat.
Contactul cu Hans-Dietrich Gensher a fost reluat prin intermediul avocaţilor lui Mihail Hodorkovski, precizează Le Figaro. În această misiune delicată, fostul ministru german, care nu vorbea rusa, a beneficiat de serviciile unui expert în problematica rusă, politologul Alexander Rahr. Acesta este cel de-al treilea bărbat care poate fi văzut la coborârea lui Hodorkovski din avion, vineri, pe aeroportul din Berlin. Cercetător la DGAP şi autor al unei biografii a preşedintelui rus, pe care îl cunoaşte de la începutul anilor 1990, Rahr şi-a pus reţeaua de cunoştinţe în serviciul eliberării lui Hodorkovski în cel mai mare secret. Fără a oferi detalii, Alexander Rahr şi-a declarat mulţumirea pe site-ul Der Spiegel cu privire la faptul că 'Germania dispune de canale la Moscova pe care nu le au nici britanicii, nici americanii'.
Se ştie că Hans-Dietrich Gensher s-a întâlnit în două reprize cu preşedintele rus, perfect germanofon: prima dată în iunie 2012, pe aeroportul berlinez Tegel, în marja unei vizite a lui Vladimir Putin în Germania, apoi la începutul lui 2013, la Moscova. Cancelarul federal german Angela Merkel, care are o relaţie 'călâie' cu puternicul om de la Kremlin, era desigur la curent şi a sprijinit acţiunea fostului ministru liberal.
Pe lângă rolul său diplomatic în eliberarea lui Hodorkovski, Hans-Dietrich Gensher s-a ocupat şi de logistică. Imediat ce decretul de graţiere a fost parafat, el a cerut unuia dintre apropiaţii săi, omul de afaceri Ulrich Bettermann, să trimită un avion privat pentru a-l lua pe fostul deţinut de la Sankt Petersburg. Acolo, fostul ministru de externe a trebuit să facă din nou uz de influenţa sa pentru ca totul să se deruleze fără probleme. După cum precizează publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, Genscher a dat un telefon la Kremlin, care a autorizat piloţii să aterizeze în Rusia fără a avea nevoie de viză.