Rusia promite că îşi va intensifica atacurile aeriene din Siria
alte articole
Oficialii ruşi ai apărării au declarat în weekend că Rusia îşi va intensifica bombardamentele din Siria, susţinând că atacurile aeriene desfăşurate în ultimele câteva zile au provocat pagube importante infrastructurii grupului Statul Islamic şi au forţat sute de militanţi să îşi abandoneze poziţiile.
Avioanele de luptă ruseşti au efectuat peste 60 de misiuni împotriva rebelilor în nordul şi centrul Siriei, unele ţinte aflându-se la mai puţin de 20 km distanţă de graniţa turcă, conform ministerului rus al apărării.
“Nu numai că vom continua loviturile noastre aeriene dar le vom şi creşte în intensitate”, a declarat sâmbătă Andrei Kartapolov, şef adjunct al Statului Major, conform Moscow Times.
Loviturile aeriene ruseşti din Siria au fost condamnate de SUA şi aliaţii săi din Europa şi Orientul Mijlociul pentru că provoacă victime civile şi urmăresc sa îl susţină pe dictatorul sirian Bashar al-Assad – sprijinit de mult timp de Moscova – în loc să distrugă Statul Islamic (ISIL).
“Un grup de avioane ruseşti de la baza Hmeymim continuă să îşi extindă loviturile aeriene cu arme de mare precizie”, conform unei declaraţii publicate duminică de Ministerul rus al Apărării.
Depozitele de muniţii şi posturile de comandă ale ISIL din Jisr al-Shugur – aproximativ 14 km de Turcia – şi din Maarrat al-Nu’man au fost distrus în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, a declarat Ministerul rus al Apărării.
În ciuda afirmaţiilor oficialilor că Rusia îşi intensifică atacurile în Siria, numărul zborurilor şi atacurilor a părut să fie constant. Ministerul rus al Apărării a susţinut într-o declaraţie similară, publicată sâmbătă, că peste 20 de misiuni avuseseră loc în precedentele 24 de ore şi că 9 ţinte au fost lovite.
În primele două zile ale campaniei de atacuri aeriene ruseşti în Siria, care a început miercurea trecută, au avut loc aproximativ 30 de misiuni, conform datelor publicate de Ministerul Apărării.
Oficialii ruşi au susţinut că loviturile aeriene afectează infrastructura militară a Statului Islamic.
“Sursele noastre de informaţii susţin că militanţii abandonează regiunile pe care le controlează. În rândurile lor au fost declanşate panica şi dezertarea. Aproximativ 600 de mercenari şi-au părăsit poziţiile şi încearcă să ajungă în Europa”, a declarat sâmbătă generalul Kartapolov.
Deşi armata rusă a declarat că foloseşte armament de mare precizie şi că îşi alege ţintele pe baza unor multiple surse de informaţii, rata victimelor civile provocate de aceste atacuri aeriene a părut să crească.
Cel puţin 39 de civili au fost ucişi în raidurile aeriene ruseşti începând cu miercurea trecută, a declarat sâmbătă Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.
Organizaţia medicală internaţională Doctors Without Borders a confirmat că un spital din munţii regiunii de coastă Latakia a fost lovit de avioanele ruseşti, adăugând că nu au fost cauzate victime, a raportat sâmbătă AFP.
În acelaşi timp, valul de critici internaţionale împotriva Rusiei pentru campania sa de bombardamente a prins amploare în weekend.
La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele american Barack Obama a declarat că politica preşedintelui rus Vladimir Putin în Siria este o reţetă pentru dezastru.
Duminică, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat implicarea militară rusească în Siria reprezintă o eroare gravă care ar putea duce la izolarea Rusiei în regiune, conform ziarului Hürriyet.
De asemenea, Ministerul turc de Externe a declarat că un avion de luptă rusesc a încălcat spaţiul aerian al Turciei în 3 octombrie, în districtul sudic Yayladağı din provincia Hatay.
“Avionul rusesc a părăsit spaţiul aerian turcesc şi a intrat în Siria după ce a fost interceptat de două avioane F-16 ale Forţei Aeriene Turceşti, care patrulau în regiune”, conform unei declaraţii publicate luni.