ISIL distruge Arcul de Triumf din oraşul antic sirian Palmyra

Grupul jihadist Statul Islamic a mai făcut pas înspre distrugerea moştenirii culturale siriene, când, duminică, a aruncat în aer renumitul Arc de Triumf din oraşul antic sirian Palmyra.
Ruinele oraşului antic Palmyra, construit de romani
Ruinele oraşului antic Palmyra, construit de romani (JOSEPH EID/AFP/Getty Images)

Luptătorii grupului jihadist Statul Islamic (ISIL) au aruncat în aer un alt monument important din renumitul oraş antic sirian Palmyra, susţine şeful departamentului naţional pentru antichităţi.

Maamoun Abdulkarim a declarat luni că martori din Palmyra au confirmat faptul că Arcul de Triumf, care are o vechime de aproape 2.000 de ani, a fost aruncat în aer.

“Am primit informaţii de la faţa locului că Arcul de Triumf a fost distrus ieri (duminică). ISIL a împânzit locul cu explozibili cu săptămâni în urmă”, a declarat el.

Arcul a fost descris ca unul dintre cele mai deosebite locaţii înscrise pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.

“Este vorba de o distrugere sistematică a oraşului. Ei doresc să îl distrugă complet”, a avertizat oficialul sirian, cerând comunităţii internaţionale să găsească o cale pentru a salva oraşul.

Cunoscut sub numele de “Perla Deşertului”, anticul oraş Palmyra a fost inclus pe lista UNESCO în 1980.

Grupul militant Statul Islamic, care controlează mai multe teritorii în Siria şi Irak, a ocupat oraşul istoric din provincia centrală Homs în 21 mai. De atunci, grupul a aruncat în aer mai multe temple şi a minat alte monumente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe