ISIL distruge Arcul de Triumf din oraşul antic sirian Palmyra

Grupul jihadist Statul Islamic a mai făcut pas înspre distrugerea moştenirii culturale siriene, când, duminică, a aruncat în aer renumitul Arc de Triumf din oraşul antic sirian Palmyra.
Ruinele oraşului antic Palmyra, construit de romani
Ruinele oraşului antic Palmyra, construit de romani (JOSEPH EID/AFP/Getty Images)

Luptătorii grupului jihadist Statul Islamic (ISIL) au aruncat în aer un alt monument important din renumitul oraş antic sirian Palmyra, susţine şeful departamentului naţional pentru antichităţi.

Maamoun Abdulkarim a declarat luni că martori din Palmyra au confirmat faptul că Arcul de Triumf, care are o vechime de aproape 2.000 de ani, a fost aruncat în aer.

“Am primit informaţii de la faţa locului că Arcul de Triumf a fost distrus ieri (duminică). ISIL a împânzit locul cu explozibili cu săptămâni în urmă”, a declarat el.

Arcul a fost descris ca unul dintre cele mai deosebite locaţii înscrise pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.

“Este vorba de o distrugere sistematică a oraşului. Ei doresc să îl distrugă complet”, a avertizat oficialul sirian, cerând comunităţii internaţionale să găsească o cale pentru a salva oraşul.

Cunoscut sub numele de “Perla Deşertului”, anticul oraş Palmyra a fost inclus pe lista UNESCO în 1980.

Grupul militant Statul Islamic, care controlează mai multe teritorii în Siria şi Irak, a ocupat oraşul istoric din provincia centrală Homs în 21 mai. De atunci, grupul a aruncat în aer mai multe temple şi a minat alte monumente.