Avion de luptă rusesc a pătruns în spaţiul aerian al Turciei, în apropierea Siriei

Oficialii din Ankara au criticat Kremlinul pentru avionul de luptă rusesc care a pătruns în spaţiul aerian al Turciei. Un oficial al armatei americane a declarat că acel incident ar fi putut să declanşeze o confruntare armată.
Avion de lupta turcesc F-16.
Avion de lupta turcesc F-16. (Captură Foto)

Un avion de luptă rusesc a încălcat spaţiul aerian al Turciei în 3 octombrie, în districtul sudic Yayladağı din provincia Hatay, a declarat Ministerul turc de Externe.

“Avionul rusesc a părăsit spaţiul aerian turcesc şi a intrat în Siria după ce a fost interceptat de două avioane F-16 ale Forţei Aeriene Turceşti, care patrulau în regiune”, conform unei declaraţii publicate luni.

Ministerul l-a convocat pe ambasadorul rus în Ankara, Andrei Karlov, şi a protestat cu tărie în privinţa acestui incident.

Rusia a recunoscut că avioanele sale au pătruns pe teritoriul Turciei.

În acelaşi timp, autorităţile turceşti au cerut Moscovei să evite repetarea unei astfel de situaţii, avertizând că vor trage Rusia la răspundere pentru orice incident nedorit care ar putea avea loc.

Ministrul turc de Externe, Feridun Sinirlioglu, a declarat că a discutat prin telefon cu omologii săi americani, francezi, italieni şi britanici pentru a evalua situaţia.

Incidentul a fost criticat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

“Acţiunile Rusiei” în Siria, unde Moscova efectuează operaţiuni aeriene împotriva jihadiştilor, şi, conform ţărilor occidentale, şi împotriva grupărilor rebele care luptă împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad “nu contribuie la securitatea şi stabilitatea regiunii”, a afirmat Stoltenberg, conform Agerpres.

De asemenea, un avion rusesc de luptă care desfăşura lovituri aeriene în Siria, a zburat duminică la aproximativ 8 km de graniţa turcă, a raportat presa americană.

Un oficial al securităţii turce a declarat că radarul ţării sale s-a fixat pe avionul rusesc respectiv în timp ce acesta efectua bombardamente în 2 octombrie în satul sirian al-Yamdiyyah, situat la graniţa cu Turcia. El a declarat că avioanele turceşti ar fi atacat dacă avionul rusesc ar fi pătruns în spaţiul aerian al Turciei.

Un oficial al armatei americane a declarat că acel incident ar fi putut să declanşeze o confruntare armată.