Rusia: Proiect de lege pentru amprentarea şi profilarea ADN-ului tuturor cetăţenilor ruşi
alte articole
În condiţiile în care Kremlinul restricţionează tot mai mult libertăţile individuale ale cetăţenilor săi, parlamentarii membri ai partidului naţionalist populist LDPR au pregătit o moţiune prin care cer amprentarea şi profilarea ADN-ului tuturor cetăţenilor ruşi din “motive de securitate.”
Principalul susţinător al acestui proiect este Roman Kudiakov, cunoscut pentru că a promovat anterior amprentarea populaţiei urbane a ţării, incluzând vizitatori şi străini. De această dată, legiuitorul a optat pentru “înregistrarea biometrică” a tuturor ruşilor, ceea ce înseamnă în esenţă amprentarea şi profilarea ADN-ului.
Informaţia va fi păstrată într-o bază de date a guvernului central şi fiecare cetăţean va primi detalii pe un aşa zis biocard.
Proiectul de lege sugerează înfiinţarea unei agenţii federale speciale însărcinate cu scanarea biometrică şi care să raporteze Ministerului de Interne sau Serviciului Federal pentru Securitate (FSB).
Kudiakov a declarat pentru ziarul Izvestia că planul său ar trebui pus în aplicare cât mai curând posibil, adăugând că acesta va ajuta forţele de ordine şi societatea. De asemenea, el a ţinut să asigure cetăţenii ruşi că datele lor personale vor fi în siguranţă.
“Toate informaţiile vor fi protejate. Este ca un card bancar. De asemenea, vom înăspri răspunderea penală pentru oficialii care au acces la date. Când oamenii vor înfrunta 3 ani de închisoare pentru divulgarea de date nimeni nu va fi tentat să o facă”, a afirmat acesta.
Kudiakov sugerează de asemenea ca datele să fie păstrate timp de 150 de ani şi apoi să fie distruse, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru cardurile biometrice ale decedaţilor.
Proiectul de lege permite înregistrarea biometrică voluntară a cetăţenilor şi a părinţilor pentru copiii lor, caz în care solicitanţii vor trebui să plătească pentru asta. Totuşi, procedura va fi obligatorie şi gratuită pentru toţi funcţionarii publici, membrii forţelor de ordine, personalul militar şi de securitate, pentru deţinuţi, pompieri, membrii echipelor de salvare şi pentru cei care aplică pentru un permis de conducere sau permis de port armă.
Scanarea biometrică va fi făcută şi pentru cei care doresc să călătorească în străinătate şi pentru străinii care sosesc în Rusia şi pentru multe alte categorii. Experţii au declarat că, dacă este introdusă, procedura va acoperi toţi rezidenţii ruşi cu vârste de peste 14 ani.
Amprentarea universală şi obligatorie a fost sugerată iniţial de procurorul general al Rusiei, Aleksandr Bastrikin în 2010, dar legiuitorii au amânat decizia citând costuri ridicate pentru noul sistem şi necesitatea asigurării legalităţii sale.
Noul proiect de lege privind amprentarea cetăţenilor ruşi este propus în contextul în care regimul de la Kremlin restrânge treptat libertăţile cetăţenilor săi.
De asemenea, organizaţia Freedom House a arătat că deşi protestele stradale din 2011 şi 2012 nu s-au repetat în 2013, nemulţumirile considerabile s-au făcut simţite în continuare în societatea rusă.
Freedom House a mai declarat că, pentru a-şi menţine controlul asupra societăţii, Kremlinul a manipulat alegerile, a asmuţit forţele de ordine asupra societăţii civile, menţine un control ferm asupra majorităţii mass mediei ruseşti şi a intensificat hărţuirea jurnaliştilor independenţi şi a criticilor online. De asemenea, regimul de la Moscova încearcă să reducă şi mai mult independenţa sectorului juridic.
Postul american de televiziune CNN a anunţat că îşi suspendă difuzarea în Rusia, invocând schimbările recente în legislaţia rusă privind mass-media care au ca scop consolidarea controlului asupra presei independente.
Cea mai vizibilă armă în campania Kremlinului de a intimida şi neutraliza opoziţia este Comitetul Investigativ, o agenţie puternică de aplicare a legii. Ameninţările cu acţiuni legale sau investigaţii criminale, acuzaţiile privind servirea unor puteri străine sau procesele de faţadă au dominat discursul politic rusesc.
În acelaşi timp, conducerea ţării a încercat să distragă atenţia de la continua suprimare a libertăţilor prin concentrarea maşinii sale de propagandă pe evenimente sportive sau, în prezent, pe acuzarea Vestului pentru conflictul din Ucraina, a mai declarat Freedom House.