Ucraina a denunţat prezenţa a 7.500 de soldaţi ai Rusiei pe teritoriul său

Ucraina - Rusia - Eurasia.
Ucraina - Rusia - Eurasia. (captură youtube)

Ministrul ucrainean al Apărării, Stepan Potorak, a denunţat, vineri, prezenţa forţei militare ruse de pe teritoriul estic al Ucrainei, precizând că armata ucraineană încearcă să stabilizeze situaţia din estul ţării, acolo unde au loc conflicte cu forţele pro-ruse.

”Prezenţa a 7.500 de reprezentanţi ai forţelor armate ruse pe teritoriul ucrainean este un factor destabilizator care ne împiedică să stabilizăm rapid situaţia în ţară", a declarat Stepan Poltorak, la întâlnirea de vineri seara cu ataşaţi militari străini, .

Prezent la Kiev în cadrul unei vizite oficiale de două zile, vice-preşedintele american, Joe Biden, a denunţat politica rusă din estul Ucrainei ca fiind o ”încălcare flagrantă” a sistemului internaţional şi a denunţat alegerile din teritoriile ocupate de forţele ruse drept o ”farsă orchestrată de Kremlin”.

În aceste condiţii, ministrul Apărării a precizat că intenţionează să ”crească numărul forţelor sale armate” şi să amelioreze aprovizionarea acestora.

Parlamentarii de la Kiev au format, vineri, o nouă coaliţie parlamentară şi au promis că vor continua parcursul ţării de adera în Uniunea Europeană şi NATO.

Autorităţile de la Kiev au acuzat, vineri, Rusia că a lansat atacuri de artilerie peste graniţă până în teritoriile ucrainene încălcând armistiţiul semnat pe 5 septembrie la Minsk.

Totodată, Federaţia Rusă continuă să îşi comaseze forţele la graniţa ruso-ucraineană, aducând inclusiv radare şi avioane de luptă mig-31, interceptori capabili să atingă o viteză maximă de Mach 2,83.