Merkel avertizează puternic Rusia în privinţa Ucrainei
alte articole
Cancelarul german Angela Merkel a avertizat Rusia că nu i se va permite să calce în picioare legea internaţională şi să submineze ordinea stabilită în Europa după Războiul Rece. După trei ore de discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin în weekend, cancelarul german a avertizat Moscova că “vechile mentalităţi cu privire la sferele de influenţă” nu se vor mai manifesta din nou în Europa.
Deşi liderul german a lansat această avertizare în timpul unui discurs susţinut luni la Institutul Lowy pentru Politică Internaţională din Sydney, Putin a declarat postului de televiziune german ARD că elementul cheie în rezolvarea conflictului ucrainean constă în menţinerea unor puternice relaţii ruso-germane, în acelaşi timp confirmând parţial acuzaţiile că Moscova ajută rebelii separatişti din estul Ucrainei cu soldaţi şi arme.
Întrebat despre aceste acuzaţii confirmate de observatorii externi dar negate puternic de Kremlin, Putin a spus: “Cei care poartă un război ... vor găsi mereu arme”. El a atacat Occidentul pentru că ignoră folosirea de către Ucraina a unor arme grele pentru “anihilarea” civililor în zonele ocupate de rebelii proruşi.
“Asta doriţi? Cu siguranţă, noi nu dorim acest lucru. Şi nu vom lăsa să se întâmple aşa ceva”, a mai declarat Putin în cadrul interviului la postul ARD.
Fără a fi impresionat de remarcile lui Merkel, Putin a declarat că ar fi păcat dacă Germania şi Rusia să piardă atmosfera pozitivă pe care au construit-o în ultimii 15 ani. De asemenea, Merkel părea neimpresionată de apelul liderului rus, avertizând că Rusia nu îşi va suspenda eforturile de destabilizare din Ucraina.
“Este vorba despre Moscova, este vorba despre Georgia, şi dacă continuă această situaţie atunci va trebui să ne uităm înspre Serbia şi să ne uităm la ţările din vestul Balcanilor”, a declarat ea în Sydney.
Politicienii pro-EU din Georgia şi Republica Moldova au fost tot mai presaţi în mijlocul crizei ucrainene în timp ce, în Balcani, Rusia a curtat politicienii şi a investit puternic în infrastructură.
Oficialii germani seniori consideră că liderul rus este schimbător şi refuză să asculte. Speranţele Germaniei de a găsi o soluţie diplomatică pentru criza ucraineană s-au micşorat semnificativ în ultimele săptămâni, în special după discursul lui Putin din Soci, în 25 octombrie, în care a avertizat că ar trebuie să fie clar pentru toată lumea că “ursul” nu va renunţa la teritoriul său.
De asemenea, oficialii germani au promis că vor menţine deschise canalele de comunicare cu Moscova, iar Merkel a declarat că nu doreşte ca Europa să se întoarcă la atmosfera din timpul Războiului Rece.
Rămâne de văzut dacă Merkel îşi va convinge coaliţia să îi susţină atitudinea dură faţă de Rusia. Deşi Uniunea sa Creştin Democrată i-a acceptat discursul din Sydney ca fiind “complet realist”, figuri senioare din Partidul Social Democrat german au insistat că diplomaţia rămâne cea mai bună variantă pentru a preveni o deteriorare a situaţiei din Ucraina.