Rusia neagă orice legătură cu vârful de radioactivitate de deasupra Europei

(JOHANNES EISELE / AFP / Getty Images)

Organizaţia Tratatului de Interzicere a Testelor Nucleare (CTBTO) au emis, vinerea trecută, un raport alarmant că senzorii de radiaţii din Scandinavia au sesizat niveluri anormale de radioactivitate în aer, mai mari decât cele din Ţările Baltice şi Peninsula Scandinavă.

Senzorii ultra-sensibil ai reţelei CTBTO din toată lumea sunt capabili să sesizeze testarea de arme nucleare sau eventualele scurgeri ale centralelor nucleare în orice loc de pe glob.

Staţia de monitorizare din Stockholm „a detectat 3 izotopi - Cs-134, Cs-137 şi Ru-103, asociaţi cu fisiunea nucleară - la niveluri mai mari decât normale”, a declarat şeful CTBTO, Lassina Zerbo.

Agenţia nucleară a ONU a investigat motivul misterios al radioactivităţii, care, deşi nu este considerată dăunătoare pentru oameni, este „cu siguranţă produsă de fisiune nucleară, cel mai probabil dintr-o sursă civilă”, potrivit declaraţiei anterioare a CTBTO. „Suntem în măsură să indicăm regiunea probabilă a sursei, dar este în afara mandatului CTBTO să identifice originea exactă.”

Este însă clar că a existat o eliberare de radioactivitate artificială de nivel „foarte scăzut”.

Agenţia de monitorizare a ONU a declarat marţi că dozele mici de izotopi radioactivi detectaţi pe o zonă semnificativă care se întinde din vestul Rusiei până în Ţările Baltice şi în unele părţi ale Scandinaviei încă au o origine şi o cauză neclare.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a încercat să asigure publicul că „nivelurile raportate de AIEA sunt foarte scăzute şi nu prezintă niciun risc pentru sănătatea umană şi pentru mediu”.

Potrivit AP, ţărilor europene li se cere să raporteze cu privire la emisiile de radiaţii. Până în prezent, cel puţin 29 de responsabili nu au raportat voluntar niciun incident cunoscut între graniţele lor, inclusiv Rusia.

Reamintim că ultimul incident de degajare a radiaţiilor majore în urmă cu aproape un an a implicat un test „secret” de arme eşuat, efectuat de Rusia.

Cercetătorii olandezi au declarat că acest ultim incident a venit probabil din „direcţia vestului Rusiei”. Acest lucru a determinat o reacţie vehementă de negare din partea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov:

"Avem un sistem excepţional şi modern de monitorizare a siguranţei nucleare şi, după cum aţi văzut, nu au existat alarme legate de situaţii ameninţătoare sau de urgenţă", a declarat Peskov luni. „Nu ştim care este sursa acestor rapoarte ale specialiştilor din Olanda”, a adăugat el.

Rusia a admis că a eliberat cantităţi semnificative de radiaţii în aer în luna august a anului trecut, declanşând alerte în regiunea din extremitatea nordică - în Arhanghelsk şi Severodvinsk. Incidentul major anterior a fost generat de un test militar eşuat recunoscut, care a implicat un „reactor nuclear la scară mică”, producând chiar victime printre oamenii de ştiinţă ruşi. Se crede că incidentul are legătură cu programul de dezvoltare a rachetelor hipersonice ruseşti cu motor nuclear - o tehnologie extrem de primejdioasă pentru oameni.