Rusia avertizează că nu va da informaţii despre explozia motorului cu propulsie nucleară
alte articole
Rusia a declarat unei organizaţii internaţionale care monitorizează testele nucleare că accidentul produs într-un poligon militar din Arhanghelsk la începutul acestei luni nu ţine de activitatea acesteia şi că transmiterea unor date de către guvernul Rusiei este complet voluntară.
Rusia a recunoscut că cinci lucrători din industria nucleară au fost ucişi în explozia din 8 august, care a avut loc în timpul testării unui motor de rachetă cu propulsie nucleară efectuate în nordul Rusiei.
Organizaţia Tratatului de Interzicere a Testelor Nucleare (OTITN), din Viena, a declarat că patru staţii de monitorizare din Rusia, cele mai apropiate de misterioasa explozie, au ieşit din reţea la câteva zile după explozie, alimentând suspiciunile că Rusia le-ar fi putut opri.
Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că datele transmise de ţara sa staţiilor de monitorizare a radiaţilor, aparţinând OTITN, este voluntară şi că accidentul din 8 august nu cade în sfera activităţii OTITN, a informat marţi Interfax.
Experţi nucleari intervievaţi de The Moscow Times au fost de acord că staţiile de monitorizare ale Rusiei au ieşit din reţea probabil pentru a împiedica alte ţări, în primul rând Statele Unite, să afle exact ce a explodat în timpul incidentului.
„Cred că acest lucru este legat mai mult de activităţile de contrainformaţii; nu securitate nucleară, ci naţională”, a declarat Alexander Uvarov, redactorul şef al site-ului AtomInfo al Rusiei.
„Problema nu este că nivelurile [radiaţiilor] sunt periculoase pentru oameni, este doar o chestiune a secretului [pentru autorităţi]”, a declarat pentru The Moscow Times Andrei Frolov, copreşedintele Uniunii Organizaţiilor Publice de Mediu din Moscova.
Este posibil ca cele patru staţii să fi încetat intenţionat să transmită semnale pentru a ascunde compoziţia izotopilor implicaţi în accident, a declarat, marţi, o sursă anonimă din industria nucleară site-ului de ştiri Znak.com.
Agenţia nucleară de stat din Rusia, Rosatom, a spus că accidentul a implicat „surse de izotopi”, un limbaj de lemn care, de fapt, sugerează tehnică nucleară.
Întrebat despre afirmaţiile OTITN de marţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a declarat reporterilor că este încrezător că agenţiile guvernamentale responsabile de staţiile de monitorizare a radiaţiilor îşi îndeplinesc corect treaba. El a adăugat că nu deţine informaţii precise despre modul în care staţiile de monitorizare a radiaţiilor ruse au transmis date.
OTITN a declarat marţi că senzorii de particule radioactive de la cel puţin una din cele patru staţii de monitorizare ruse în cauză transmit din nou.
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a sugerat săptămâna trecută că explozia a avut loc în timpul testării unei rachete de croazieră cu motor nuclear, proiect promovat de preşedintele Vladimir Putin. Cu toate acestea, publicaţia pro-Kremlin Izvestia a contestat orice legătură cu 9M730 Burevestnik şi a afirmat că autorităţile au testat un dispozitiv avansat de propulsie.
Au existat informaţii contradictorii cu privire la consecinţele accidentului. Ministerul Apărării a declarat iniţial că radiaţiile de fond au rămas normale după incident, dar agenţia de stat din Rusia a declarat că nivelul radiaţiilor din oraşul Severodvinsk din apropiere a crescut de până la 16 ori.
Putin a declarat luni în Franţa că nu există riscul creşterii nivelului de radiaţii, dar au fost luate toate măsurile de siguranţă necesare.