Rusia declară că va produce noi arme. Cazul exploziei nucleare ce a ucis cinci cercetători ruşi încă neelucidat
alte articole
Prezent la înmormântarea a cinci cercetători ruşi decedaţi într-o explozie nucleară - considerată de SUA a fi un test eşuat al unui nou motor cu propulsie nucleară - oficialul şef al departamentului nuclear al Rusiei a promis că ţara va continua să dezvolte noi arme, potrivit RFE/RL.
Cei cinci cercetători au fost îngropaţi în Sarov, oraş situat la aproximativ 375 km est de Moscova, care a fost un centru al programului rusesc de arme nucleare încă de la sfârşitul anilor 1940.
Explozia a avut loc în 8 august pe o platformă maritimă la poligonul Marinei ruseşti din Nionoksa, în regiunea nord-vestică Arhanghelsk.
Publicaţia americană The New York Times a citat luni oficiali anonimi ai sectorului de informaţii din SUA, care au afirmat că Rusia aparent a testat un “nou tip de rachetă de croazieră cu propulsie nucleară”, precizând că explozia ar putea fi “unul dintre cele mai grave accidente nucleare în regiune de la cel produs la Cernobîl”.
Preşedintele american Donald Trump a susţinut că SUA “învaţă multe din misiunea eşuată”, potrivit unui mesaj postat luni pe Twitter.
Făcând referire la noua rachetă de croazieră pe care Rusia aparent ar dezvolta-o, numită SSC-X-9 Skyfall de către NATO, Trump a afirmat că “explozia a îngrijorat oamenii din cauza efectelor cauzate atmosferei din jurul complexului şi dincolo de această zonă”.
Ministerul Apărării din Rusia a declarat iniţial că explozia a ucis două persoane şi a rănit şase, dar agenţia de stat pentru energie atomică Rosatom a recunoscut ulterior că cinci dintre angajaţii săi au fost ucişi şi trei au fost răniţi.
Rosatom a declarat că explozia a avut loc în timpul testării unei “surse de energie cu izotopi” pentru un motor de rachetă.
Explozia a fost urmată de creşterea nivelului radiaţiilor timp de 30 de minute în Severodvinsk, oraş situat la 40 km est de poligonul de testări Nionoksa, lângă Marea Albă, au declarat oficiali locali, adăugând că incidentul nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea oamenilor.
Ministerul Apărării din Rusia a insistat că nu au fost eliberate niciun fel de radiaţii în aer.
Nici Ministerul Apărării şi nici Rosatom nu s-au referit la tipul de rachetă care a explodat în timpul testului, precizând doar că aceasta avea combustibil lichid.
De regulă, Rusia a menţinut secretul asupra accidentelor sale nucleare majore, mai ales după explozia produsă în 1986 la centrala nucleară de la Cernobîl, care este considerată în continuare cel mai grav accident nuclear din istorie.
De asemenea, armata rusă a fost marcată de moartea a 14 marinari, care şi-au pierdut viaţa într-un incendiu produs la unul dintre submarinele de cercetare ale Marinei Rusiei în 1 iulie 2019.
Autorităţile militare şi guvernamentale au dat detalii minore despre incident, Ministerul rus al Apărării declarând că a avut loc în Marea Barents şi că este unul dintre cele mai grave dezastre ale Rusiei din ultimii ani care să implice un submarin.