Rusia lansează un nou submarin potenţial capabil să transporte drone înarmate nuclear

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Valery Sharifulin | TASS | Getty Images)

Rusia a lansat un nou tip de submarin cu propulsie nucleară despre care se crede că este capabil să transporte o nouă dronă subacvatică capabilă nuclear, potrivit RFE/RL.

Submarinul Belgorod a fost lansat marţi în oraşul nord-vestic Severodvinsk. Preşedintele rus Vladimir Putin a monitorizat lansarea prin intermediul unei legături video de la şantierul Severnaia din Sankt Petersburg. Construcţia submarinului a început în 1992, dar a fost amânată de câteva ori din cauza problemelor financiare.

Jurnaliştii nu au putut să fotografieze sau să filmeze lansarea, deoarece caracteristicile tehnice ale submarinului sunt secrete.

Rapoarte media ruseşti susţin că Belgorod va transporta vehicule de salvare în apă cu adâncime mare şi drone subacvatice autonome.

În noiembrie 2015, un canal de televiziune de stat rusesc a prezentat pe scurt un document cuprinzând planuri şi detalii ale unei noi drone cu lansare de pe submarine şi capabilă nuclear. Documentul a declarat că scopul dronei este acela de a “lovi structuri economice importante ale inamicului” şi pentru a crea “zone cu contaminare radioactivă extinsă ce nu sunt adecvate pentru activităţi militare, economice sau de altă natură pentru o lungă perioadă de timp”.

Kremlinul a respins imediat raportul respectiv ca fiind nereal.

Totuşi, în discursul său anual privind Starea Naţiunii din 1 martie 2018, preşedintele rus Vladimir Putin s-a referit la o serie de arme noi ce sunt supuse testelor sau se află în curs de dezvoltare, inclusiv o dronă subacvatică capabilă nuclear.

Putin a declarat că drona ar putea lovi cu arme nucleare atât portavioane cât şi structuri de coastă. De asemenea, el a precizat la acea vreme că drona va fi imposibil de interceptat.

Drona a fost ulterior numită Poseidon.

În discursul privind Starea Naţiunii din 20 februarie 2019, Putin a anunţat că primul submarin dotat pentru transportarea dronei Poseidon va fi lansat în apă înainte de sosirea verii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe