Norvegia detectează radiaţii în apropierea graniţei cu Rusia, după explozia unei rachete cu propulsie nucleară

(JOHANNES EISELE / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
16.08.2019

La câteva zile după explozia unei rachete ruseşti cu propulsie nucleară - incident soldat cu şapte morţi şi evacuări ale locuitorilor - Norvegia a detectat în aer cantităţi mici de iod radioactiv în apropierea regiunii din nordul ţării, unde se învecinează cu Rusia, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Potrivit Autorităţii pentru siguranţa nucleară a Norvegiei (DSA), iodul radioactiv a fost detectat în perioada 9-12 august la staţia de filtrare a aerului din oraşul de frontieră Svanhovd, situat la aproximativ 720 km de regiunea rusească Arhanghelsk, unde a avut loc explozia fatală din 8 august.

Mai precis, incidentul s-a produs pe o platformă maritimă la poligonul Marinei ruseşti din Nionoksa, în regiunea respectivă.

"În prezent, nu este posibil să determinăm dacă ultima detectare de iod este asociată cu accidentul de săptămâna trecută din Arhanghelsk. DSA continuă să recolteze mostre şi să efectueze analize mai des", a precizat instituţia norvegiană.

Rosatom, agenţia de stat pentru energie nucleară a Rusiei, a afirmat în urmă cu câteva zile că explozia fatală a implicat "surse de energie cu izotopi", fără a oferi alte detalii.

Potrivit Reuters, detectarea radiaţiilor nu este neobişnuită în Norvegia, întrucât staţiile de monitorizare detectează de aproximativ 6 ori pe an iod radioactiv din surse necunoscute.

Totuşi, marţi, serviciul de meteorologie al Rusiei a raportat o creştere de 16 ori a nivelului de radiaţii în oraşul Severodvinsk. În plus, membrii echipelor care au sosit primii la locul exploziei pentru a trata victimele au fost la rândul lor transportaţi la Moscova pentru examinări de urgenţă, potrivit Agenţiei ruse de ştiri TASS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor