Kerry îi cere lui Lavrov să clarifice situaţia comasării militare ruseşti în Siria

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov (st) şi secretarul de stat american John Kerry.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov (st) şi secretarul de stat american John Kerry. (Captură Foto)

Secretarul de stat american John Kerry l-a sunat a treia oară în ultimele 10 zile pe omologul său rus Serghei Lavrov încercând să clarifice acţiunea de comasare a trupelor militare ruseşti în Siria, a declarat un oficial al Departamentului de Stat american. În plus, Kerry a avertizat că sprijinul continuu acordat liderului sirian va duce la o prelungire a conflictului din ţara arabă.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, a declarat că secretarul de stat l-a sunat marţi pe Lavrov. Un alt oficial, sub condiţia anonimatului, a afirmat că discuţia celor doi s-a axat pe Siria.

Apelul telefonic al lui Kerry a avut loc la scurt timp după ce preşedintele Vladimir Putin a susţinut ajutorul militar rusesc acordat guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Putin a declarat că grupul Statul Islamic nu poate fi înfrânt fără a coopera cu Damascul şi a cerut altor ţări să se alăture cauzei.

Administraţia Obama a fost uimită de amplificarea sprijinului Rusiei acordat lui Assad, care include 6 tancuri de luptă livrate recent şi alte tipuri de arme, consilieri militari, tehnicieni şi unităţi portabile pentru găzduirea soldaţilor ruşi. Scopul principal al acestor ajutoare este acela de a crea o bază aeriană în apropierea oraşului Latakia, o fortăreaţă a preşedintelui sirian.

Josh Earnest, purtător de cuvânt al Casei Albe, a declarat reporterilor că preşedintele Barack Obama ar putea încerca să discute cu Putin în zilele următoare şi nu a exclus o posibilă întâlnire între cei doi lideri în această lună cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Săptămâna trecută, Obama a declarat că “suportul suplimentar, militar sau de altă natură, pentru regimul Assad va fi destabilizator şi contraproductiv, în principal deoarece Assad şi-a pierdut legitimitatea de a conduce ţara”.

Obama a adăugat că decizia strategică a Rusiei de a-l susţine pe Assad se va dovedi a fi un eşec.

Casa Albă a făcut din nou apeluri ca Rusia să coopereze cu o coaliţie condusă de SUA care desfăşoară lovituri aeriene asupra poziţiilor Statului Islamic în Siria şi Irak.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe