Rusia mută 1.500 de localnici de la graniţa cu Coreea de Nord după ultimul test de rachetă

Oficialii ruşi pe probleme de apărare civilă au primit ordin să mute 1.500 de rezidenţi din Vladivostok în “zone sigure”, potrivit agenţiilor media pro-Kremlin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Mikhail Metzel/AFP/Getty Images)

Website-ul Mash a relatat marţi că “a fost dat un ordin verbal pentru relocalizarea a 1.500 de persoane în zone sigure. “Ordinul a venit din partea departamentului regional al Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă al Rusiei”.

Rusia, care are relaţii politice şi de afaceri cu Phenianul, are o graniţă terestră de 38 km comună cu Coreea de Nord.

Nu s-a spus clar unde vor fi mutate cele 1.500 de persoane, dar relocalizarea a fost descrisă ulterior ca un “exerciţiu de pregătire”, potrivit FedPress.ru.

Dar, se pare că aşa-zisul exerciţiu a fost declanşat după lansarea, marţi dimineaţă, a unei rachete nord-coreene deasupra Japoniei, ceea ce constituie cel mai recent avertisment al dictatorului Kim Jong-un pentru SUA şi Japonia.

O sursă a declarat pentru acest website: “Un plan de relocalizare este pus în aplicare ca parte a exerciţiului [de pregătire]”.

Serghei Riabkov, adjunct al ministrului de Externe, a afirmat că Rusia este “extrem de îngrijorată” de lansarea rachetei şi în ceea ce privişte “tendinţa de amplificare” a tensiunilor în regiune.

De asemenea, el i-a cerut lui Kim Jong-un să se conformeze rezoluţiilor adoptate de Consiliul de Securitate al ONU cu privire la programele nord-coreene de arme nucleare şi rachete balistice.

Riabkov a declarat reporterilor: “Referitor la lansarea rachetelor din Coreea de Nord, noi aderăm la rezoluţiile ONU.

“Insistăm asupra faptului că nord-coreenii trebuie să respecte rezoluţiile Naţiunilor Unite”.

Maria Zaharova a avertizat săptămâna trecută că actuala criză nord-coreeană ar putea duce la izbucnirea celui de-al Treilea Război Mondial.

Zaharova a afirmat: “Faptul că SUA şi Coreea de Sud desfăşoară şi mai multe exerciţii militare şi maritime la scară mare nu ajută la reducerea tensiunilor în Peninsula Coreeană.

“Cerem tuturor părţilor să manifeste prudenţă maximă. Ţinând cont de comasarea militară din regiune, orice mişcare necugetată sau chiar un incident neintenţionat ar putea declanşa un conflict militar”, a adăugat ea.

Într-o situaţie bizară, insula rusească Sahalin a dispărut parţial de pe hărţile online ale companiei Yandex a Rusiei. Eroarea tehnică a coincis în mod misterios cu lansarea de marţi a unei rachete nord-coreene înspre insula niponă Hokkaido, situată la mică distanţă de Sahalin.

Insula Sahalin, situată la nord de Japonia, ar putea fi vulnerabilă în faţa unei rachete rătăcite lansate de Kim Jong-un.

Oficiali de la Yandex au explicat cauza erorii. Potrivit declaraţiei lui Dmitri Gorceakov, secretarul de presă al companiei ruseşti, “dispariţia” Insulei Sahalin a avut loc în timp ce serviciul de hărţi online era actualizat. “Am rezolvat deja această problemă tehnică şi Sahalin va apărea în curând atât pe versiunea mobilă, cât şi pe websiteul serviciului nostru”, a adăugat el.

Liderii mondiali au afişat o poziţie comună condamnând testarea rachetei nord-coreene, care a zburat deasupra Japoniei şi s-a prăbuşit în Oceanul Pacific, la aproximativ 1.180 km de insula Hokkaido.

Preşedintele american Donald Trump a afirmat că a primit cel mai recent mesaj nord-coreean “clar şi răspicat” şi, la rândul său, a avertizat că “toate opţiunile sunt pe masă”.

“Acest regim a manifestst o atitudine sfidătore faţă de vecinii săi, faţă de toţi membri ONU şi are standardele minime de comportament internaţional acceptabil”, a afirmat Trump.

“Acţiunile ameninţătoare şi destabilizatoare doar măresc izolarea regimului nord-coreean în regiune şi în rândul tuturor naţiunilor lumii”, a adăugat liderul de la Casa Albă.