Coreea de Nord lansează o rachetă deasupra Japoniei

Phenianul a lansat încă o rachetă neidentificată deasupra Japoniei, declanşând semnale de alarmă pentru locuitorii din zonă. Proiectilul s-a dezmembrat ulterior şi a căzut în mare.
Testul unei rachete balistice în Coreea de Nord, 30 mai 2017
Testul unei rachete balistice în Coreea de Nord, 30 mai 2017 (STR/AFP/Getty Images)

O rachetă nord-coreeană a trecut deasupra Japoniei marţi dimineaţă, s-a dezmembrat în trei bucăţi şi s-a prăbuşit în apele Ocenului Pacific, la 1.180 km est de insula nordică japoneză Hokkaido, potrivit reţelei nipone de televiziune NHK.

Premierul nipon Shinzo Abe a declarat că “actul scandalos al lansării unei rachete deasupra ţării noastre este o ameninţare fără precedent, serioasă şi gravă şi afectează în mod serios pacea şi securitatea regională”. În acelaşi timp, Yoshihide Suga, secretarul general al cabinetului premierului nipon, a declarat că lansarea rachetei reprezintă o încălcare clară a rezoluţiilor adoptate de ONU.

Abe a adăugat că a solicitat o întâlnire de urgenţă, marţi, la sediul ONU din New York, cu scopul înăspririi măsurilor împotriva Phenianului.

Premierul nipon a discutat telefonic cu preşedintele american Donald Trump, declarând ulterior că cei doi lideri au convenit că trebuie amplificate presiunile asupra Coreei de Nord.

“Preşedintele Trump mi-a declarat că SUA susţine Japonia 100%”, a afirmat Abe.

Guvernul japonez a avertizat cetăţenii din nordul ţării prin sistemul J-Alert, întrerupând programele radio şi TV, pentru a-i sfătui să ia măsuri de precauţie. Armata niponă desfăşoară în prezent baterii anti-rachetă la trei baze americane aflate pe teritoriul Japoniei.

Armata sud-coreeană a declarat că proiectilul a fost lansat din regiunea Sunan, în apropierea capitalei nord-coreene Phenian, cu puţin timp înaintea orei locale 6 a.m. (2100 UTC luni), adăugând că nu a încercat să doboare racheta.

“Vom răspunde cu hotărâre, în consens cu SUA, în cazul în care Coreea de Nord continuă cu provocările nucleare şi cu rachete”, potrivit declaraţiei armatei sud-coreene.

În cursul zilei de luni, mai mulţi oficiali din Seul au avertizat că Phenianul s-ar pregăti pentru a testa noi arme după ce, în weekendul trecut, regimul comunist a lansat alte trei rachete de rază scurtă care s-au prăbuşit în Marea de Est.

Regimul comunist nord-coreean a testat cu succes două rachete balistice intercontinentale în luna iulie, iar unii analişti au afirmat că cele două teste au arătat că Phenianul dispune de rachete care au potenţialul de a lovi teritoriul american.

SUA şi aliaţii săi din regiune au intrat într-o nouă dispută cu Phenianul după testarea celor două rachete balistice intercontinentale şi după ce ONU a adoptat noi sancţiuni economice anti-Phenian. Coreea de Nord a răspuns noilor sancţiuni economice ale ONU şi ameninţărilor de atac militar din partea SUA prin anunţarea unor planuri de a ataca insula americană Guam – ameninţări care, ulterior, au fost oarecum diluate de dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe