Ministrul german de Externe: Rusia şi Occidentul ar trebui să evite o “nouă epocă glaciară”

Ministrul de Externe al Germaniei a declarat că Washingtonul şi partenerii săi europeni ar trebui să se asigure că noile sancţiuni americane anti-Rusia nu vor duce la o “nouă epocă glaciară” între Moscova şi Occident.
Sigmar Gabriel, ministrul german de externe.
Sigmar Gabriel, ministrul german de externe. (Axel Schmidt/Getty Images)

Comentariile ministrului de Externe, Sigmar Gabriel, au avut loc după întâlnirea de marţi, la Washington, între acesta şi secretarul de stat american Rex Tillerson.

Gabriel a evidenţiat temerile europene privind potenţialele efecte secundare ale noii legi americane privind sancţiunile anti-Rusia, care a fost adoptată recent de Congresul SUA şi semnată de preşedintele Donald Trump.

Noua lege cimentează sancţiunile aplicate de SUA împotriva Rusiei pentru rolul său în criza din estul Ucrainei, care a izbucnit în 2014, şi pentru presupusul amestec în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

“Nu trebuie să existe o nouă epocă glaciară între Rusia şi Occident”, a declarat Gabriel, conform unei declaraţii publicate de Ministerul german de Externe.

În timpul predecesorului lui Trump, Barack Obama, Statele Unite şi Uniunea Europeană şi-au coordonat sancţiunile anti-Rusia, aplicate pentru anexarea ilegală de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014 şi susţinerea separatiştilor pro-ruşi în estul Ucrainei, într-un conflict izbucnit în aprilie 2014, care s-a soldat cu moartea a peste 10.000 de persoane până în prezent.

Avertismentul lui Juncker

După ce Trump a semnat noua lege privind sancţiunile anti-Rusia, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat că firmele şi companiile din sectorul energetic european ar putea fi afectate, în special cele care lucrează la sistemele de conducte care tranzitează Ucraina şi transportă gaz natural rusesc către statele UE.

Gabriel a reiterat acele temeri după întâlnirea sa cu Tillerson, afirmând: “Nu dorim să distrugem complet relaţiile noastre de afaceri cu Rusia”.

Kurt Volker, delegat special al SUA pentru soluţionarea conflictului din Ucraina, a declarat mass mediei că Washingtonul nu va trece peste capul ucrainenilor sau pe la spatele europenilor” pentru a asigura încheierea oricărui acord cu Rusia.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au cerut luni Moscovei şi Kievului să îşi intensifice eforturile pentru a implementa acordul de la Minsk din 2015, care urmăreşte să pună capăt conflictului din estul Ucrainei.