Rusia mai rămâne fără un militar de rang înalt: General-maior Mihail Gudkov, ucis într-un atac ucrainean în regiunea Kursk

General-maior Mihail Gudkov, adjunct al şefului Statului Major al Marinei Ruse şi comandant al unei brigăzi implicate în luptele împotriva Ucrainei, a fost ucis (X - screenshot)
Redacţia
03.07.2025

General-maior Mihail Gudkov, adjunct al şefului Statului Major al Marinei Ruse şi comandant al unei brigăzi implicate în luptele împotriva Ucrainei, a fost ucis în regiunea Kursk, potrivit unei declaraţii făcute joi de Oleg Kojemiako, guvernatorul regiunii Primorie (Extremul Orient rus), transmite Reuters.

Anterior, canale neoficiale de Telegram, atât ale armatei ruse, cât şi ale celei ucrainene, au relatat că Gudkov a fost ucis împreună cu alţi 10 militari într-un atac ucrainean asupra unui post de comandă din localitatea Korenevo, aflată în regiunea Kursk, la graniţa cu Ucraina.

Gudkov este unul dintre ofiţerii militari ruşi de rang cel mai înalt care au fost ucişi de Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă lansate de Moscova în februarie 2022.

Guvernatorul Kojemiako, care a afirmat că l-a cunoscut bine pe Gudkov şi a avut numeroase discuţii cu el de-a lungul anilor, a declarat că acesta „şi-a îndeplinit datoria de ofiţer” şi a murit „alături de camarazii săi”. Oficialul şi-a exprimat condoleanţele faţă de familiile celor căzuţi.

„De când a devenit adjunct al şefului Marinei, nu a încetat să viziteze personal poziţiile marinarilor noştri”, a transmis Kojemiako pe canalul său Telegram.

Gudkov a fost acuzat de crime de război de către autorităţile de la Kiev.

În martie, preşedintele rus Vladimir Putin l-a numit oficial în funcţia de comandant adjunct al Marinei Ruse, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Kremlinului.

Până în prezent, Ministerul rus al Apărării şi autorităţile ucrainene nu au emis comentarii oficiale.

Gudkov a condus o brigadă de infanterie marină din cadrul Flotei Pacificului, desfăşurată în regiunea Kursk. În august 2024, o parte din regiune a fost ocupată temporar de forţele ucrainene, în urma unei ofensive surpriză. Rusia a anunţat ulterior, la începutul acestui an, că a recâştigat controlul asupra zonei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor