Fost ministru moldovean al Apărării: Plângere penală în România şi Ucraina împotriva unei lidere politice afiliate lui Şor, pentru propaganda războiului şi trădare

„Ingeniozitatea” rusească în Basarabia pare a nu avea limite, iar penuria de cadre serioase îi trimite din ce în ce mai des în penibil, a scris fostul ministru al Apărării de la Chişinău Anatol Şalaru într-o postare pe pagina sa de Facebook, cu referire la acţiunile şi declaraţiile liderei partidului pro-rus „Moldova Mare”, Victoria Furtună, care în ultima perioadă a înaintat mai multe pretenţii la Ucraina şi România privind teritoriile Republicii Moldova.
Mai mult decât atât, fostul ministru Anatol Şalaru a anunţat că o va denunţa pe Victoria Furtună autorităţilor române şi celor ucrainene pentru trădare, comunicare de informaţii false, precum şi pentru propaganda pentru război.
„Fosta procuror ajunsă în braţele politice ale lui Şor vrea să facă Moldova Mare luând teritorii de la Ucraina şi România. Că istoria României pe care a făcut-o, cel mai probabil cu femeia de serviciu a şcolii, nu pare a fi punctul ei forte, se poate înţelege, dar să fii cetăţean român cu acte, cu jurământ de loialitate depus, să primeşti indemnizaţie pentru copil de la statul român şi să vorbeşti de destructurarea statului român este prea mult.
Victoria Furtună, ca autointitulat politician, este o glumă proastă chiar şi pentru ruşi, care speră că ar putea deveni un Georgescu al Republicii Moldova. Nu cred că Victoriei Furtună trebuie să i se retragă cetăţenia română, dar nu ar strica să i se transmită un mesaj din partea României şi din partea Ucrainei.
Şi pentru că este fost procuror, cunoscător, cel puţin teoretic, al legilor îi voi face în România plângere penală pentru trădare, comunicare de informaţii false precum şi propaganda pentru război (art 394, art 404, art 405 din codul penal al României). De asemenea voi face plângere penală contra Victoriei Furtună şi în Ucraina. Teoria liniilor roşii spune că nici în glumă nu se încearcă trecerea lor, chiar dacă te pune Moscova”, se arată în mesajul lui Anatol Şalaru.
Menţionăm că anterior, preşedinta partidului pro-rus „Moldova Mare” a declarat că „reintegrarea Bugeacului de Sud trebuie să devină o prioritate, la fel de importantă ca şi reintegrarea Transnistriei”.
„Moldova încă nu controlează o parte din teritoriul ei recunoscut. În acelaşi timp, nu ridică problema altor teritorii care au un fundament istoric pentru a fi revendicate. Actuala conducere a Moldovei preferă să apere dreptul Ucrainei asupra teritoriilor sale trecute la Rusia în urma referendumului, dar nu vorbeşte despre propriile teritorii, luate fără consimţământul poporului.
Bugeacul nu este o idee abstractă. Este un teritoriu concret, cu porturi, potenţial economic, importanţă strategică şi o populaţie considerabilă de moldoveni, bulgari şi găgăuzi. Un teritoriu care ar putea schimba statutul geopolitic al Moldovei. (...)
Are Moldova dreptul să viseze la mai mult? Poate o ţară mică să-şi propună scopuri mari? Trebuie ca deciziile luate de dictatori acum aproape un secol să ne hotărască viitorul? Răspunsurile la aceste întrebări vor decide nu doar soarta Bugeacului de Sud, ci şi ce fel de ţară va deveni Moldova în secolul XXI”, se arată într-un comunicat al partidului Moldova Mare.