Rusia lansează exerciţii militare la scară mare în sudul ţării

Ministerul rus al apărării a declarat joi că au fost lansate exerciţii militare la scara mare în sudul Rusiei şi în teritoriile disputate situate de la graniţele sale.
Bombardiere ruseşti Su-24 în timpul unui exerciţiu militar în sudul Rusiei, 11 februarie 2015. De asemenea, ministerul rus al apărării a anunţat în 5 martie 2015 desfăşurarea unor exerciţii militare la scară mare tot în sudul Rusiei. (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.03.2015

Ministerul rus al Apărării a declarat joi că au fost lansate exerciţii militare la scară mare în sudul Rusiei şi în teritoriile disputate situate la graniţele sale.

Exerciţiile implică peste 2.000 de soldaţi şi 500 de unităţi de armament şi tehnică militară şi vor dura până în 10 aprilie, a raportat agenţia de ştiri Interfax.

Ministerul rus al Apărării a declarat că exerciţiile au loc în sudul Rusiei şi în Districtele Federale ale Caucazului de Nord, precum şi la bazele militare ruseşti din Armenia, în regiunile separatiste georgiene Abhazia şi Oseţia de Sud şi în peninsula ucraineană Crimeea, pe care Moscova a anexat-o anul trecut.

Exerciţiile vor fi probabil văzute de Occident ca un spectacol de forţă, în contextul în care relaţiile dintre Rusia şi Occident s-au deteriorat extrem de mult, ajungând la un nivel similar cu cel existent în timpul Războiului Rece, susţine publicaţia The Straits Times.

Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a abandonat în ultimul moment. Acest fapt a declanşat proteste de stradă, înăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat protestele ample de pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimat parcursul european pe care îl doreşte poporul ucrainean.

Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să îi sprijine pe separatiştii din est şi să anexeze Crimeea în martie 2014, fapt ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirma că Rusia i-a ajutat pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu soldaţi, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are. De asemenea, Kremlinul susţine că luptătorii ruşi prezenţi în estul Ucrainei sunt voluntari şi că nu sunt trimişi acolo de conducerea rusă.

Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent, aproape 6.000 de oameni au fost ucişi în acest conflict. O anchetă a unui ziar german afirmă, însă, că pierderile de vieţi omeneşti ar fi mult mai mari - cu un ordin de mărime.

În luna februarie a fost încheiat un acord de pace la Minsk între Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa, dar acesta a fost încălcat de ambele părţi de mai multe ori. Totuşi, în ultimele zile au fost anunţate retrageri de armament greu de către ambele părţi iar violenţele au scăzut semnificativ în intensitate, în ciuda unor incidente sporadice.

Totuşi, nimic nu e sigur din moment ce estul Ucrainei este precum un sac de pulbere ce poate exploda în orice clipă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor