OSCE confirmă retragerea artileriei grele de către paramilitarii din estul Ucrainei
alte articole
Forţele paramilitare pro-ruse din estul Ucrainei îşi retrag armele grele de pe linia frontului în conformitate cu un acord de pace semnat luna trecută, a confirmat Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
Într-un raport publicat luni, Misiunea Specială a OSCE pentru Monitorizare în Ucraina (SMM) a declarat că rebelii separatişti pro-ruşi din autoproclamatele Republici Doneţk (RPD) şi Lugansk (RPL) îşi retrag armele grele, fără a menţiona o acţiune similară din partea trupelor guvernamentale ucrainene.
“SMM a monitorizat patru convoaie ale RPD în regiunea Doneţk”, conform raportului, care a citat ca exemplu retragerea a “patru tunuri Howitzer, a unei maşini militare de teren şi a unui camion de suport” către o locaţie situată la 5 km est de Doneţk în 28 februarie.
Acest lucru are loc în condiţiile în care armata ucraineană a eşuat să îşi retragă un număr considerabil de sisteme de artilerie de pe linia frontului, a declarat luni purtătorul de cuvânt al RPD, Eduard Basurin.
“Amânările Kievului în îndeplinirea obligaţiilor sale legate de retragerea armelor grele de pe linia de luptă creează condiţii potrivite pentru subminarea implementării prevederilor acordului de la Minsk de către partea ucraineană”, a adăugat Basurin.
În plus, Basurin a acuzat guvernul ucrainean că nu şi-a respectat niciuna dintre obligaţiile sale conform acordului de la Minsk, care a fost semnat între Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa în capitala belarusă Minsk după discuţii intense purtate în 11 şi 12 februarie.
În timpul negocierilor, liderii celor 4 state au căzut de acord asupra retragerii de armament greu de pe linia de front ucraineană şi asupra unui regim de încetare a focului, care a intrat oficial în vigoare în 14 februarie. Totuşi, cele două părţi combatante nu au respectat acordul şi au avut loc schimburi de focuri sporadice.
Mai mult, în ciuda semnării acordului separatiştii pro-ruşi au ocupat oraşul strategic Debalţevo şi au forţat câteva mii de soldaţi ucraineni să se retragă, una dintre cele mai usturătoare înfrângeri din acest conflict - după ocuparea aeroportului din Doneţk.
Doneţk şi Lugansk, principalele două regiuni din estul Ucrainei vorbitoare de limbă rusă, au fost lovite puternic de luptele dintre paramilitarii susţinuţi de ruşi şi armata ucraineană.
Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a abandonat în ultimul moment. Acest fapt a declanşat proteste de stradă, înăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat protestele ample de pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimat parcursul european pe care îl doreşte poporul ucrainean.
Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să îi sprijine pe separatiştii din est şi să anexeze Crimeea în martie 2014, fapt ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirmă că Rusia i-a ajutat pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu soldaţi, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are. De asemenea, Kremlinul susţine că luptătorii ruşi prezenţi în estul Ucrainei sunt voluntari şi că nu sunt trimişi acolo de conducerea rusă.
Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent, aproape 6.000 de oameni au fost ucişi în acest conflict. O anchetă a unui ziar german afirmă, însă, că pierderile de vieţi omeneşti ar fi mult mai mari - cu un ordin de mărime.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.