Rusia îşi va intensifica prezenţa militară în Crimeea ca răspuns la expansiunea NATO în estul Europei
alte articole
Rusia este pregătită să îşi intensifice prezenţa militară în Crimeea, a declarat delegatul rus la NATO, Aleksandr Gruşko, adăugând că această decizie se datorează faptului că Alianţa militară vestică “îşi amplifică activităţile” în estul Europei. Delegatul a cerut de asemenea Statelor Unite să îşi retragă armele nucleare staţionate în Europa, conform agenţiei ruse de ştiri RT.
“În mod natural, ne vom creşte numărul forţelor din Crimeea deoarece ţările NATO şi-au intensificat activităţile... în imediata apropiere a graniţelor noastre”, a declarat vineri Gruşko.
El a declarat că extinderea armatei ruse se conformează tratatelor internaţionale. “Nu există nicio interdicţie în vigoare care să ne interzică să desfăşurăm arme [în Crimeea].”
Afirmaţiile lui Gruşko au loc după o declaraţie făcută joi de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg cu privire la planurile Alianţei de a-şi amplifica activitatea militară la graniţele sale est-europene cu mai multe patrule aeriene şi maritime, precum şi numeroase exerciţii militare.
NATO plănuieşte să îşi dubleze forţa sa de reacţie rapidă în Europa, a declarat Stoltenberg, adăugând că noi unităţi de comandă vor fi înfiinţate în România, Bulgaria, Letonia, Lituania, Estonia şi Polonia.
Gruşko a notat că NATO îşi face rău singură atunci când întoarce spatele unei cooperări practice cu Rusia. “În aceste momente nu vedem nicio dorinţă din partea NATO de a crea noi modalităţi de cooperare”, a declarat el, răspunzând la declaraţia lui Stoltenberg.
Recent, NATO a pus la dispoziţia Moscovei linii “fierbinţi” de telefon pentru comunicarea militară dar până acum nu a luat o iniţiativă în privinţa creării de noi contacte, a adăugat Gruşko.
El a declarat că Rusia speră că NATO va abandona politica “expansiunii necugetate” şi că bunul simţ va învinge atunci când Alianţa va decide în privinţa intrării Georgiei şi Ucrainei în rândurile ei.
Gruşko a făcut referire la remarcile ministrului turc de externe Mevlut Cavusoglu susţinute în timpul summitului de joi al miniştrilor de externe ai NATO în Antalya. Cavusoglu şi-a exprimat speranţa că la următorul summit al NATO se va lua o decizie în privinţa aderării Georgiei, Macedoniei, Muntenegrului şi Bosniei la Alianţa militară vestică.
De la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi izbucnirea conflictului militar din estul Ucrainei în aprilie 2014, forţele NATO şi-au intensificat exerciţiile militare de-a lungul graniţei ruse – în statele Baltice şi în estul Europei.
În luna martie, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a susţinut că armata rusă a înfiinţat aproape 100 de unităţi şi organizaţii în Crimeea în 2014, ca parte a unui program de consolidare a unui grup independent de forţe în peninsulă după anexarea ei în primăvara anului trecut.
Mai mult, NATO şi-a manifestat îngrijorarea faţă de comasarea militară a Rusiei în Crimeea, precum şi faţă de declaraţiile Moscovei că ar putea instala chiar şi arme nucleare în peninsula de la Marea Neagră, conform site-ului Defense News.
“Condamnăm comasarea militară rusă continuă şi complexă în Crimeea şi suntem îngrijoraţi în legătură cu eforturile şi planurile anunţate ale Rusiei pentru continuarea acestui proces în regiunea Mării Negre”, conform unei declaraţii publicate în timpul summitului din Antalya.
La rândul său, comandantul forţelor NATO în Europa, generalul american Philip M. Breedlove, a declarat că Rusia reprezintă o provocare “de durată şi globală” pentru alianţa militară vestică.
“Rusia continuă să folosească toate elementele puterii sale naţionale pentru a constrânge şi influenţa statele vecine şi regionale. Moscova a dezvoltat o forţă [militară] capabilă şi un număr substanţial de arme grele pentru a-şi atinge obiectivele. Rusia continuă, de asemenea, să desfăşoare exerciţii neanunţate pentru a-şi practica şi demonstra abilităţile de deplasare rapidă a forţelor sale, creând astfel instabilitate printr-o lipsă de transparenţă”, a susţinut el.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.