Rusia îşi consolidează apărarea în apropierea Japoniei, acuză SUA de extinderea prezenţei în regiunea Asia-Pacific

Sistemul rusesc de rachete pentru apărare coastală K 300P Bastion P.
Sistemul rusesc de rachete pentru apărare coastală K 300P Bastion P. (Captură Foto)

Rusia a declarat, miercuri, că o divizie a sistemelor sale de rachete de apărare de coastă Bastion a fost desfăşurată în Paramushir, una dintre insulele Kurile din nordul Pacificului, faţă de care Japonia revendică o parte ca fiind teritoriu al său.

Mişcarea face parte dintr-o consolidare mai amplă a apărării ruseşti în vastele sale regiuni din estul îndepărtat, a declarat ministrul Apărării, Serghei Şoigu, parţial ca răspuns la ceea ce el a numit eforturile SUA de a "ţine în frâu" Rusia şi China, relatează Reuters.

Şoigu a făcut remarcile în faţa celor mai înalte cadre ale armatei ruse la o zi după ce preşedintele Vladimir Putin şi liderul comunist chinez Xi Jinping şi-au consolidat parteneriatul "fără limite", în cadrul unor discuţii desfăşurate la Kremlin, cu acorduri privind o cooperare energetică şi militară mai profundă.

"Pentru a ţine în frâu Rusia şi China, Statele Unite îşi sporesc semnificativ prezenţa militară în regiunea Asia-Pacific, îşi consolidează legăturile politice şi militare cu aliaţii săi, continuând să creeze o nouă arhitectură de securitate americană în această regiune", a declarat Şoigu într-o înregistrare video a discursului său publicată de Ministerul rus al Apărării.

De asemenea, Şoigu a declarat că sistemul Bastion va consolida securitatea rusă în jurul lanţului insular Kurile.

Japonia, un aliat apropiat al SUA, revendică cele patru insule Kurile din sud, care au fost confiscate de forţele sovietice la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Japonia nu revendică Paramushir, una dintre insulele Kurile de nord.

Această problemă a împiedicat Moscova şi Tokyo să semneze vreodată un tratat de pace care să pună capăt oficial ostilităţilor.

Modernizare

Forţele armate ruse din estul ţării au primit aproximativ 400 de echipamente militare moderne în ultimul an, inclusiv avioane SU-57 şi sisteme de rachete antiaeriene, a afirmat Şoigu.

"Capacităţile militare ale districtului militar de est au crescut semnificativ", a continuat el.

Totodată, Şoigu a spus că modernizarea sistemului de apărare aeriană al Moscovei va fi finalizată în acest an.

Oficialii ruşi au acuzat Kievul pentru o serie de atacuri cu drone în interiorul teritoriului rusesc de la începutul războiului din Ucraina.

În ceea ce priveşte conflictul din Ucraina, Şoigu a declarat că, de la începutul invaziei în februarie anul trecut, forţele aerospaţiale ruseşti au distrus peste 20.000 de instalaţii militare ucrainene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe