Rusia insistă ca Interpolul să îl aresteze pe criticul Kremlinului Bill Browder

Bill Browder
Bill Browder (Bertrand Guay / AFP/Getty Images)

Rusia a cerut Interpolului, pentru a şaptea oară, să îl aresteze pe Bill Browder, un critic al Kremlinului care locuieşte la Londra şi care desfăşoară o campanie de pedepsire a oficialilor ruşi implicaţi în moartea avocatului Serghei Magniţki în 2009, potrivit unei scrisori văzute de Reuters.

Browder, la un moment dat investitorul cu cel mai mare portofoliu străin din Rusia, a devenit unul dintre cei mai vocali critici occidentali ai preşedintelui rus Vladimir Putin.

Comisia pentru controlul dosarelor din cadrul Interpolului le-a transmis în scris avocaţilor lui Browder că Biroul Central Naţional (BCN) al Rusiei a cerut arestarea sa pentru acuzaţii care includ faliment deliberat şi evaziune fiscală. Scrisoarea comisiei a fost trimisă în 21 ianuarie 2019.

Rusia îl consideră pe Browder un criminal, dar Browder descrie Rusia ca un stat criminal. Rusia a cerut în repetate rânduri Interpolului să îl aresteze pe Browder, care a fost condamnat de o instanţă rusă, în absenţă, la 9 ani de închisoare pentru faliment deliberat şi evaziune fiscală, potrivit Reuters.

Interpolul a respins cererile de şase ori, însă Browder susţine că este victima unei răzbunări lansate de oficiali corupţi ai statului rus şi a negat toate acuzaţiile.

De fapt, preşedintele rus chiar a cerut anul trecut omologului său american Donald Trump, în Helsinki, să li se permită oficialilor ruşi să îl interogheze pe Browder, pentru că ar fi permis asociaţilor săi să câştige 1,5 miliarde de dolari fără să plătească taxele ruseşti corespunzătoare.

Comisia Interpolului - alcătuită din 8 persoane şi din care face parte un avocat rus implicat anterior în elaborarea cererilor statului rus de a-l aresta pe Browder - va analiza din nou cererea Kremlinului în 15-19 aprilie.

Browder, născut în SUA şi care a obţinut milioane de dolari pe pieţele ruseşti, a făcut presiuni ca guvernele occidentale să adopte legi Magniţki, pentru a impune sancţiuni împotriva oficialilor ruşi corupţi şi care încălcă drepturile omului.