Managerul american al fondului de investiţii Baring Vostok arestat în Rusia. Investitorii încep să se întrebe ce urmează

Michael Calvey, managerul fondului de investiţii Baring Vostok
Michael Calvey, managerul fondului de investiţii Baring Vostok (Getty Images)

Unul dintre cei mai respectaţi investitori străini din Rusia, Michael Calvey, a fost manager al fondului de investiţii Baring Vostok începând cu 1994 şi niciodată nu a ascuns abilitatea sa de a lucra cu oficiali guvernamentali. Acum, el se află într-o închisoare din Moscova şi, după cum au raportat Bloomberg cât şi Financial Times, diverşi investitori străini au intrat în panică, întrebându-se ce urmări va avea arestarea lui Calvey pentru afacerile lor în capitala rusă sau dacă şi ei vor fi arestaţi sau monitorizaţi de Serviciul Federal pentru Securitate (FSB).

Calvey, un vorbitor fluent de limbă rusă, a fost unul dintre puţinii străini care şi-au păstrat afacerile în Rusia după ce aceasta a fost inclusă pe lista neagră a Occidentului în 2014 ca urmare a amplificărilor ostilităţilor ruso-ucrainene.

În timp ce Rusia a avut un oarecare succes în a atrage investiţii din China şi statele Golfului Persic, retragerea investitorilor americani a făcut ca investiţiile directe (FDI) să scadă de la 27,1 miliarde de dolari în 2017 la 1,9 miliarde de dolari în 2018, potrivit Băncii Centrale a Rusiei. În 2013, volumul FDI se afla la nivelul de 79 miliarde de dolari.

Unele dintre fondurile de investiţii din SUA, precum Blackstone şi TPG, şi-au suspendat eforturile de a investi în Moscova după aplicarea sancţiunilor americane. Dar în ciuda acestei situaţii, Calvey – cetăţean american – a rămas în zonă, continuând să investească în companii mici şi medii – adică specialitatea firmei sale, conform Zerohedge.

În decembrie 2014, potrivit Financial Times, Calvey a declarat că a văzut oportunităţi de investiţii în mijlocul haosului. “Practic, suntem singurii care cumpără active ruseşti, astfel că s-ar părea să fie un ciclu pentru investiţii. Bineînţeles, trebuie să îi convingem pe investitorii noştri să fie răbdători”.

Calvey a afirmat că el şi alţi cinci parteneri din Baring Vostok au fost acuzaţi că au conspirat să fraudeze Vostochny Bank – un creditor din top 30, deţinut de Baring care îşi concentrează activitatea pe Orientul Îndepărtat al Rusiei – de 38 milioane de dolari. Bineînţeles, Calvey a negat faptul că ar fi comis vreo infracţiune, declarând unei instanţe că acuzaţiile fac parte dintr-o dispută îndelungată cu acţionarii minoritari ai băncii, Artem Avetisian şi Şerzod Iusupov, cu privire la controlul asupra organizaţiei.

Arestarea din 15 februarie a lui Calvey a survenit la mai puţin de o săptămână după ce Iusupov a înregistrat o plângere la FSB cu privire la investitorul american, deşi el şi agenţia au negat că acuzaţiile au legătură cu plângerea.

Porrivit Bloomberg:

Problemele legale ale lui Calvey provin dintr-o dispută cu alţi acţionari ai Vostochny Express Bank, un creditor în care fondul [Baring Vostok] a cumpărat un pachet de acţiuni în urmă cu aproape un deceniu, mizând pe creşterea pieţei cu amănuntul. Banca a avut probleme în ultimii ani după ce economia a intrat în recesiune şi a fuzionat cu o bancă deţinută de Artem Avetisian, un investitor rus cunoscut pentru legăturile sale cu serviciile de securitate şi pentru rolul său în comisii guvernamentale de consiliere privind îmbunătăţirea climatului de afaceri.

Când Banca Centrală [a Rusiei] a cerut băncii, la sfârşitul anului trecut, să vină cu mai mult capital pentru a-şi acoperi portofoliul slab de credite, fondul lui Calvey şi alţi acţionari nu au reuşit să decidă cine va pune banii. Fondul Baring Vostok i-a dat în judecată pe ceilalţi la Londra, acuzându-i că au vândut active ale băncii la care au contribuit pentru realizarea fuziunii. Avetisian nu a răspuns cererilor pentru comentarii.

Calvey şi trei angajaţi ai Baring Vostok, precum ceilalţi doi, au fost arestaţi vineri. Cazul este administrat de Serviciul Federal pentru Securitate, principalul succesor al KGB-ului sovietic.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care s-a întâlnit cu Calvey în timpul unor evenimente organizate pentru investitori străini, a afirmat că urmăreşte cazul îndeaproape. În ciuda câtorva figuri influente ruseşti care au luat cuvântul în apărarea lui Calvey, un judecător a ordonat ca acesta să fie reţinut pentru două luni.

Directorul general al Sberbank, Herman Gref, un apropiat de mult timp al preşedintelui Putin, a declarat că speră că acuzaţiile se vor dovedi a fi o “neînţelegere”.

Calvey a fost mult timp respectat pentru legăturile sale cu Rusia, chiar angajând un fost cosmonaut sovietic să lucreze part-time la firma sa pentru a-i ajuta să gestioneze riscurile locale privind acordurile încheiate de fond.

În prezent, detenţia lui Calvey a generat comparaţii cu Bill Browder, managerul unui fond speculativ care a făcut presiuni ca SUA să adopte Legea Magniţki şi care a devenit una dintre ţintele criticilor şi atacurilor preşedintelui Putin. Ştirile privind arestarea lui Calvey – care a declanşat un val de vânzări de acţiuni ruseşti în condiţiile în care diverşi investitori străini şi-au retras banii din ţară – i-a făcut pe unii să se întrebe care sunt ramificaţiile pe termen lung pentru activele ruseşti sau pentru relaţiile ruso-americane, în special după ce Rusia a arestat un alt cetăţean american la sfârşitul anului trecut pe baza suspiciunilor că ar fi spion.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe