USR propune Legea Magniţki: Sancţiuni cetăţenilor străini care au încălcat grav drepturile omului

Cristian Ghinea
Cristian Ghinea (Epoch Times România)

În contextul în care Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cere legislaţie Magniţki la nivel european, USR anunţă că săptămâna viitoare va depune proiectul de lege “Magniţki privind instituirea unor sancţiuni în privinţa cetăţenilor străini responsabili pentru încălcarea gravă a drepturilor omului”, se arată într-un comunicat remis vineri de USR.

„Deputaţii USR Cristian Ghinea, Adrian-Claudiu Prisnel şi Iulian Bulai vor depune săptămâna viitoare proiectul de lege “Magniţki privind instituirea unor sancţiuni în privinţa cetăţenilor străini responsabili pentru încălcarea gravă a drepturilor omului.” Acesta a fost elaborat cu participarea lui Ştefan Voinea, de la Observatorul de Sănătate şi William F. Browder, activist pentru drepturile omului şi iniţiator al legislaţiei Magniţki la nivel internaţional”, informează USR într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Potrivit proiectului, cetăţenilor străini despre care există dovezi că sunt responsabili sau au fost implicaţi în tortură, tratament inuman şi degradant, condamnare pe motive politice sau alte încălcări grave ale drepturilor omului recunoscute la nivel internaţional, săvârşite împotriva cetăţenilor oricărui stat care au denunţat activităţile ilegale comise de funcţionari ai autorităţilor publice, sau au apărat ori au promovat drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului le pot fi impuse sancţiunile: interdicţia de intrare pe teritoriul României, care poate consta în ineligibilitatea de a primi o viză de acces sau revocarea acesteia, dacă a fost deja emisă, îngheţarea fondurilor şi a resurselor economice care se află în proprietatea, sunt deţinute sau se află sub controlul lor.

Cel care va avea rolul de a impune aceste sancţiuni va fi premierul, la propunerea ministrului Afacerilor Externe.
Prin adoptarea acestei legi, România s-ar alătura SUA, Marii Britanii, Estoniei, Letoniei şi Lituaniei, care deja au adoptat legi similare. În alte ţări, legea se află în faza de dezbatere.

”Săptămâna trecută, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cere legislaţie Magniţki la nivel european. Am depus un proiect de lege prin care România poate fi parte a acestei mişcări globale pentru moralitate publică internaţională. Sper să pot continua lupta din Parlamentul European. Colegii mei deputaţi Adrian Prisnel şi Iulian Bulai vor continua să insiste din Parlamentul României. USR este forţa morală din politica românească şi acţionăm aşa din toate punctele în care putem duce mai departe aceste idei”, declară deputatul Cristian Ghinea.

“Această lege e şi un mesaj puternic pentru politicienii care conduc azi România. Politicienii care-şi fură cetăţenii, care îngrădesc drepturile fundamentale ale omului, trebuie să fie cunoscuţi şi să ştie că vor fi cunoscuţi, nu doar în ţările lor, ci peste tot în lume. Odată adoptată Legea Magniţki, autorităţile locale vor putea interzice accesul pe teritoriul naţional, ori vor putea bloca conturile celor care au comis fapte abominabile”, afirmă deputatul Adrian-Claudiu Prisnel.

“Nimeni nu poate scăpa nepedepsit pentru încălcări ale drepturilor omului, oricum şi oriunde ar avea ele loc. Serghei Magniţki a fost asasinat într-o închisoare rusească pentru „vina” de a fi un om cinstit, iar cei responsabili nu au fost niciodată pedepsiţi, ceea ce este inadmisibil într-o lume democratică. Suntem europeni, recunoaştem şi respectăm drepturile omului, iar hoţii şi criminalii trebuie să ştie că, datorită acestei legi, ei şi averile lor nu sunt în siguranţă, indiferent unde ar încerca să se ascundă. Sper din tot sufletul ca astfel de legi să fie adoptate în întreaga Uniune Europeană”, transmite, la rândul său, deputatul Iulian Bulai.

Proiectul poartă simbolic denumirea de “Magniţki”, în numele lui Serghei Magniţki, avocat rus care a făcut publică marea corupţie în care erau implicate elitele ruseşti, mai exact, deturnarea a 230 milioane de dolari şi din acest motiv a fost arestat, fiind acuzat el însuşi de crima pe care a descoperit-o. Serghei Magniţki a fost arestat de autorităţile ruse, torturat şi privat de asistenţă medicală timp de 358 de zile, acesta murind în detenţie în 2009.