Rusia începe bombardamentele în Idlib
alte articole
Avioanele de luptă siriene şi ruseşti au desfăşurat marţi peste 20 de lovituri aeriene în localităţi situate în apropierea oraşului Idlib, Siria, înaintea unei aşteptate ofensive guvernamentale ce urmăreşte să alunge rebelii care controlează oraşul sirian, situat în guvernatoratul cu acelaşi nume, potrivit NBC News.
A fost pentru prima dată în peste 3 săptămâni când Rusia s-a implicat în atacuri ariene în regiunea Idlib, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, care are sediul în Marea Britanie.
Cel puţin patru persoane au fost ucise în localitatea Jisr al-Shughur şi în împrejurimi, conform activistului Hadi Khrat. Localitatea este situată la 48 km sud-vest de oraşul Idlib.
Idlib este ultima enclavă a Siriei ce este controlată de rebeli. Aproximativ 3 milioane de civili locuiesc acolo, inclusiv mulţi refugiaţi din alte zone ale ţării lovite de război. Totuşi, câteva mii de rezidenţi sunt suspectaţi că ar aparţine unor grupuri extremiste puternice, existând temeri că civilii vor fi prinşi în conflictele violente.
O ofensivă guvernamentală susţinută de Rusia a fost prezisă de câteva săptămâni, în condiţiile în care preşedintele sirian Bashar al-Assad continuă eforturile de a recâştiga controlul asupra ţării arabe.
Rebelii aparent s-au pregătit în ultimele zile pentru aşteptata ofensivă.
Loviturile aeriene au avut loc la câteva ore după ce preşedintele american Donald Trump l-a avertizat pe Assad să nu “atace în mod nechibzuit” regiunea.
“Ruşii şi iranienii vor face o greşeală umanitară gravă participând la această potenţială tragedie umană. Sute de mii de persoane ar putea fi ucise. Nu permiteţi ca acest lucru să se întâmple!”, a scris Trump luni pe Twitter.
Mesajul lui Trump a fost postat după ce secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat la sfârşitul săptămânii trecute că SUA va privi orice atac asupra localităţii Idlib ca o “amplificare a unui conflict deja periculos”.
SUA şi-a exprimat în mod clar îngrijorarea că Assad ar putea folosi arme chimice, iar consilierul lui Trump pentru securitate naţională, John Bolton, a afirmat că Washingtonul va răspunde dur la un astfel de atac.
La rândul ei, Rusia a avertizat cu privire la o posibilă nouă provocare chimică în Siria.
Conform agenţiei de ştiri TASS, Ministerul rus al Apărării a declarat recent: “O provocare privind o presupusă utilizare de arme chimice în Siria, pe care teroriştii plănuiesc să o orchestreze cu ajutorul serviciilor speciale britanice, va fi folosită ca pretext pentru atacuri cu rachete ale Occidentului şi SUA împotriva ţării arabe, a afirmat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov. Potrivit generalului rus, provocarea va fi orchestrată de organizaţia teroristă Hayat Tahrir ash-Sham (cunoscută anterior sub numele de Jabhat al-Nusra, care este interzisă în Rusia) şi, pentru atingerea acestui obiectiv, opt containere cu clor au fost aduse în provincia Idlib”.
Menţionarea forţelor speciale britanice şi a “opt containere” cu clor sugerează faptul că Rusia susţine că deţine o serie de informaţii specifice, potrivit site-ului Zero Hedge.
Assad a făcut în mod public apel pentru reconciliere şi a promis că va ataca doar “teroriştii” în Idlib. Totuşi, Fondul ONU pentru Copii (UNICEF) estimează că peste un milion de copii sunt expuşi pericolului în cazul unui asalt guvernamental.
Luptele au potenţialul de a “crea o urgenţă umanitară la o scară nemaivăzută în această criză”, a avertizat săptămâna trecută John Ging, director de operaţiuni la biroul ONU pentru probleme umanitare.
Temându-se de o apariţia unei crize umanitare la graniţa sa, Turcia susţine că urmăreşte să evite o ofensivă totală asupra Idlib şi a adăugat că a făcut presiuni asupra Rusiei şi Iranului – care îl susţin pe Assad în acest război ce durează de peste 7 ani – să permită mai mult timp pentru a se face o separare a “militanţilor radicali” de grupurile rebele “moderate” pe care le susţine.
“Depunem eforturi pentru a opri acest atac”, a declarat vinerea trecută în Viena ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.
Ministrul Apărării şi şeful spionajului din Turcia au vizitat Moscova, în timp ce ministrul iranian de Externe a avut discuţii în Ankara în ultimele câteva zile, potrivit Associated Press.
Lideri iranieni, turci şi ruşi urmează să se întrunească în Iran săptămâna viitoare, iar reprezentanţii lor se vor întâlni la Geneva în 10 şi 11 septembrie.
În ultimele şase luni, aproximativ 500.000 de persoane au ajuns aparent în Idlib, după ce au evitat luptele din Ghouta de Est şi alte zone ocupate de opoziţie, conform ONU.
În timpul războiului civil sirian, milioane de oameni au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele şi să caute adăpost în alte ţări, iar aproximativ 400.000 au fost ucişi.