Trump ar fi dorit să îl ucidă pe Assad după presupusul atac chimic din 2017, susţine noua carte a jurnalistului Bob Woodward

Preşedintele american Donald Trump (Mario Tama/Getty Images)
Andrei Popescu
05.09.2018

O nouă carte scrisă de jurnalistul Bob Woodward de la Washington Post, care susţine că oferă informaţii asupra Casei Albe turbulente din timpul preşedintelui Donald Trump, descrie o atmosfera tensionată ce ar fi dus la lansarea de către SUA a 59 de rachete împotriva Siriei în aprilie 2017.

Potrivit lui Woodward, după presupusul atac chimic asupra oraşului Khan Shaykhun din 4 aprilie 2017, despre care oficiali sirieni şi ruşi au declarat că a fost un atac înscenat ce a urmărit să discrediteze guvernul sirian, preşedintele Trump aparent a fost atât de furios încât ar fi dorit să îl asasineze pe liderul sirian Bashar al-Assad.

Într-o convorbire telefonică cu secretarul apărării James Mattis, Trump aparent a declarat următoarele, potrivit lui Woodward: “Haideţi, naibii, să îl ucidem! Haideţi să intrăm. Haideţi să ucidem mulţi dintre ei”.

Declarându-i preşedintelui că se va ocupa de problemă, Mattis a închis telefonul şi, în schimb, aparent i-a spus unui consilier: “Nu vom face nimic din aceste lucruri. Vom fi mult mai cumpătaţi”.

Trei zile mai târziu, după consultaţii interne, dar înainte ca presupusul atac chimic să fi fost investigat în mod corespunzător, SUA a lansat 59 de rachete de croazieră Tomahawk de pe distrugătoarele sale din Marea Mediterană asupra bazei aeriene siriene Shayrat, Washingtonul precizând că acesta a fost un răspuns direct la “atacul” din Khan Shaykhun. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a numit atacul americanilor o încălcare a dreptului internaţional, iar liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, l-a descris ca fiind o greşeală strategică.

Atacul american cu rachete, care a provocat moartea unor soldaţi şi civili sirieni şi care a distrus câteva avioane, a eşuat să îşi atingă obiectivele – şi anume, paralizarea Forţei Aeriene siriene – în condiţiile în care numeroase avioane au decolat de pe pistele bazei aeriene Shayrat cu câteva ore înainte ca rachetele să îşi fi atins ţintele.

Totuşi, în urma atacului, Moscova a anunţat că va lua măsuri pentru a ajuta guvernul din Damasc să îşi consolideze sistemele de apărare aeriană.

La 14 aprilie 2018, SUA şi aliaţii săi britanici şi francezi au lansat peste 100 de rachete de croazieră, din nou din cauza unor acuzaţii că guvernul sirian ar fi folosit arme chimice, de această dată în oraşul Douma. Imediat după acel atac, armata rusă a raportat că sistemele de apărare aeriană siriene au doborât 71 din cele 103 rachete lansate de coaliţia americano-franco-britanică. Mass media siriană a raportat că cel puţin 6 soldaţi şi 3 civili au fost răniţi în respectiva operaţiune.

În cadrul unor mesaje postate pe Twitter înaintea loviturilor aeriene, Trump l-a numit pe preşedintele Assad, un “animal” şi a ameninţat că Damascul va plăti un preţ mare pentru presupusul atac chimic, care de atunci s-a dovedit a fi o operaţiune orchestrată de organizaţia Căştile Albe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor