Trump avertizează Rusia, Iranul şi Siria să nu ucidă “sute de mii” în Idlib
alte articole
Preşedintele american Donald Trump l-a avertizat pe liderul sirian Bashar al-Assad şi pe aliaţii săi din Iran şi Rusia să nu “atace cu nesăbuinţă” ultima provincie controlată de rebeli în Siria, precizând că sute de mii de oameni ar putea fi ucişi.
“Ruşii şi iranienii vor face o greşeală umanitară gravă participând la această potenţială tragedie umană. Sute de mii de persoane ar putea fi ucise. Nu permiteţi ca acest lucru să se întâmple!”, a scris Trump luni pe Twitter, potrivit RFE/RL.
Siria se pregăteşte pentru un asalt major asupra provinciei Idlib, care se învecinează cu Turcia şi care este ultima enclavă majoră controlată de rebelii care luptă împotriva forţelor lui Assad, susţinute în mod crucial de Rusia şi Iran în războiul civil ce durează de peste şapte ani.
Mii de soldaţi guvernamentali sirieni şi luptători aliaţi s-au adunat în diverse zone în jurul provinciei.
În Idlib locuiesc aproximativ 3 milioane de civili şi ONU este îngrijorată că aproximativ 800.000 dintre ei ar putea fi forţaţi să îşi părăsească locuinţele în urma oricărei ofensive guvernamentale majore. În războiul sirian au fost ucise deja peste 400.000 de persoane şi câteva milioane au fost strămutate.
Pe măsura înmulţirii semnalelor despre un atac iminent, Washington şi aliaţii săi au urmărit să pună în lumina reflectoarelor atât Rusia cât şi Iran pentru susţinerea acordată de acestea lui Assad.
“Toată atenţia este îndreptată spre acţiunile lui Assad, acţiunile Rusiei şi ale Iranului în Idlib. #FărăArmeChimice”, a scris pe Twitter ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, la câteva minute după postarea lui Trump pe Twitter.
Comentariile au fost făcute după ce ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a cerut luni ca militanţii să fie “eliminaţi” din Idlib. Zarif a făcut declaraţiile în timpul unei vizite efectuate în Damasc, înaintea unui summit între liderii Iranului, Rusiei şi Turciei care va avea loc în Teheran în 7 septembrie, unde pe agenda discuţiilorse află Idlib.
“Pentru a începe procesul de pace, precum şi reîntoarcerea refugiaţilor şi pentru a permite începerea etapei de reconstrucţie în Siria, teroriştii care rămân în unele părţi ale provinciei Idlib trebuie să fie eliminaţi”, a precizat Zarif.
Iranul, Rusia şi Siria deseori îi descriu pe opozanţii înarmaţi ca fiind “terorişti”. În cazul Idlib, se crede că aproximativ 10.000 de luptători din grupul Hayat Tahrir al-Sham, care este asociat cu Al-Qaeda, reprezintă forţa dominantă în rândul rebelilor din provincie şi armata rusă a făcut o distincţie între aceste forţe şi ce a descris a fi grupuri din “opoziţie” mai moderate, care sunt aliate cu partenerul său de negocieri Turcia.
Agenţia rusă de ştiri de stat TASS l-a citat pe Oleg Siromolotov, adjunct al ministrului rus de Externe, afirmând luni că “nimeni nu doreşte ostilităţi active ce pot duce la uciderea civililor” în Idlib şi că “se depun eforturi pentru a se găsi o soluţie, în primul rând, pentru a separa opoziţia de Hayat Tahrir al-Sham. Acesta este probabil principalul obiectiv. Dacă este realizat, se va găsi o soluţie”.
Înaintea asaltului din Idlib, Turcia şi-a intensificat acţiunile de a negocia cu Rusia şi Iran o separare şi chiar protejare a grupurilor rebele pe care le susţine, potrivit unor rapoarte media. De asemenea, Ankara a staţionat un anumit număr de soldaţi în Idlib, ca parte a unei misiuni de monitorizare.
Vizita lui Zarif în Damasc a avut loc la o săptămână după ce ministrul iranian al Apărării a călătorit în Damasc şi a semnat un acord de cooperare în sfera apărării, sfidând apelurile SUA ca Iranul să îşi retragă consilierii militari şi luptătorii din ţara arabă zguduită de război.