Rusia înaintea asaltului final din Siria. „Nu obstrucţionaţi operaţiunile antitero”, avertizează Lavrov
alte articole
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat Occidentul să nu interfereze cu forţele siriene şi ruseşti implicate în acţiuni antitero în provincia nord-vestică siriană Idlib, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.
Comentariile au fost făcute în condiţiile în care Reuters a susţinut că „ofensiva pe etape” planificată pentru Idlib este iminentă şi în condiţiile în care întăriri masive ale armatei siriene şi convoaie militare au fost filmate în această săptămână îndreptându-se spre ultima fortăreaţă majoră ce se opune guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
Pe baza unor surse aliate cu guvernul sirian, Reuters a susţinut miercuri:
Ofensiva va viza iniţial doar părţile sudice şi vestice al teritoriului rebel, dar nu încă oraşul Idlib, a susţinut sursa, un oficial al alianţei regioanale care îl susţine pe Assad.
„Ultimele detalii ale primului stadiu vor fi puse la punct în următoarele ore”, a adăugat oficialul, fără să precizeze când va începe ofensiva.
Lavrov a declarat că Idlib este o „acumulare de puroi”, care trebuie curăţată de terorişti şi jihadişti, conform informaţiilor date publicităţii.
„Sper că partenerii noştri occidentali nu vor ceda provocărilor [venite din partea rebelilor] şi nu vor obstrucţiona o operaţiune împotriva terorismului”, a afirmat el miercuri.
Menţionarea „provocărilor” este o referire la acuzaţiile făcute de ruşi săptămâna aceasta, că grupul jihadist care controlează Idlib, Hay’at Tahrir al-Sham, intenţionează să orchestreze un incident cu „atac chimic” pentru a învinui forţele siriene şi ruseşti, în speranţa că Occidentul va interveni militar împotriva Damascului.
Rusia susţine că dispune în prezent de cea mai mare comasare a sa de forţe maritime în Mediterană de când a intrat în războiul sirian în 2015, la invitaţia guvernului din Damasc.
În declaraţiile sale de miercuri, Lavrov a menţionat şi Turcia, susţinând că Moscova se află în contact cu Ankara şi Washington cu privire la situaţia din Idlib şi notând că există o „înţelegere politică deplină” între ruşi şi turci, fără a furniza alte detalii.
Între timp, NATO a confirmat prezenţa maritimă semnificativă, de nave de luptă ruseşti, în largul coasei Siriei, şi a cerut puterilor externe să exercite „cumpătare”. Un purtător de cuvânt al Biroului ONU de Coordonare pentru probleme Umanitare (OCHA) în Damasc, Linda Tom, a avertizat că aproximativ 800.000 de oameni ar putea fi strămutaţi şi că numărul de oameni care au nevoie de asistenţă umanitară, ce este deja ridicat, ar putea creşte şi mai mult.
Într-o declaraţie făcută marţi, Departamentul de Stat american a reiterat reporterilor că SUA „va răspunde la orice utilizare verificată de arme chimice în Idlib sau în alte locuri din Siria... într-o manieră rapidă şi potrivită”.
Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de stat, Heather Nauert, a mai afirmat că oficiali americani de rang înalt colaborează cu omologii lor ruşi „pentru a face acest lucru foarte clar Damascului” – şi anume că armele chimice „nu vor fi tolerate” şi că guvernul sirian ar putea înfrunta un răspuns militar masiv. Ea a repetat, de asemenea, faptul că preşedintele Bashar al-Assad va fi tras la răspundere.
Surse ale statului rus au citat miercuri Ministerul Apărării ca afirmând că a detaliat informaţii care confirmă faptul că militanţi din Idlib plănuiesc o „provocare” chimică. RT News a precizat:
Armata rusă a primit informaţii din câteva surse din provincia Idlib conform cărora „o mare cantitate de agenţi otrăvitori a fost adusă în oraşul Saraqib cu două camioane din satul Afs”, a afirmat într-o declaraţie generalul-maior Alexei Ţigankov, directorul Centrului rusesc pentru Reconcilierea taberelor opozante din Siria.
Armele chimice au fost livrate la un depozit de arme folosit de grupul militant Ahrar al-Sham, „fiind însoţite de cei opt membri ai organizaţiei Căştile Albe”, a mai susţinut generalul, adăugând că transportul a fost întâmpinat de doi comandanţi de rang înalt ai grupului Ahrar al-Sham.
Rusia susţine că, în condiţiile în care grupurile jihadiste din Idlib înfruntă o înfrângere iminentă, acestea plănuiesc organizarea unui atac chimic pentru a căpăta atenţia Occidentului, care deja a promis că va răspunde militar împotriva poziţiilor guvernului sirian în cazul unui astfel de atac.
Dar, mai precizează Zero Hedge, ceea ce ar trebui să fie evident până acum este următorul fapt: Assad, în pragul unei victorii totale, nu are niciun fel de motiv sau stimulent să comită un act care îi va asigura prăbuşirea, în special în condiţiile în care a ieşit aproape 100% victorios după şapte ani de război.