Noi imagini confirmă construirea unei fabrici de rachete sol-sol iraniene în Siria [rapoarte israeliene]

Soldat sirian pro-guvernamental în oraşul Hamouriyah, Siria. (Getty Images)
Andrei Popescu
03.09.2018

La sfârşitul unei săptămâni în care tensiunile cu Iranul şi Siria au ajuns la un nivel înalt, şi în condiţiile în care se apropie bătălia finală între armata siriană şi rebelii afiliaţi la Al-Qaeda în provincia Idlib, mai multe rapoarte media israeliene susţin că Iranul construieşte în Siria noi fabrici pentru rachete balistice sol-sol, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Mai mult, susţin rapoartele, armata iraniană profită de sofisticatele sisteme de apărare antirachetă amplasate de Rusia în Siria pentru a construi fabricile în raza de acţiune şi protecţie a acestora.

Publicaţia Jerusalem Post, de exemplu, se bazează pe website-ul ImageSat specializat în analizarea imaginilor de satelit când susţine că Iranul profită de sistemele de apărare ruseşti pentru a evita represalii din partea Israelului.

Articolul publicat de Jerusalem Post raportează:

“Conform ImageSat, atât structura din Masyaf, cât şi cea din Wadi Jahannam sunt localizate în raza operaţională a unui sistem rusesc S-400, acest lucru arătând că Iranul foloseşte sau exploatează capabilităţile de apărare ale Rusiei.

“Rusia a desfăşurat baterii antiaeriene avansate S-300 şi S-400 în Siria în octombrie 2017. Bateriile sunt capabile să atace avioane şi rachete balistice aflate o distanţă de până la 380 km, acoperind practic întreg teritoriul Siriei şi zone semnificative din Israel şi unele ţări învecinate precum Turcia şi Iordania.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat în ultimul an în mai multe rânduri că rachetele iraniene din Siria vor constitui o “linie roşie” faţă de care Israelul va acţiona militar.

Peste 12 lovituri aeriene israeliene au avut loc recent asupra mai multor ţinte din Siria – majoritatea în zonele sudice şi centrale ale ţării -, urmărind să submineze stabilirea oricărei prezenţe permanente de trupe sau arme iraniene în ţara arabă.

Miercurea trecută, Netanyahu a avertizat că Israelul va continua să fie proactiv împotriva inamicilor săi şi că “dispune de mijloace pentru a-i distruge”.

Premierul israelian a afirmat în timpul unei ceremonii: “Cei care ameninţă cu eliminarea noastră se plasează singuri într-un pericol similar şi nu îşi vor atinge obiectivul”.

Politicieni şi oficiali militari israelieni au încercat recent să promoveze ideea că Iranul “preia controlul asupra” Siriei, deşi analişti ai războiului sirian au respins în mare parte aceste afirmaţii.

Publicaţia Jerusalem Post a raportat: “În ultimul an, Forţa de Apărare Israeliană a observat că acţiunile iraniene s-au amplificat în Siria, iar Soleimani a trimis din Iran sisteme de apărare aeriană avansate cu o rază de acţiune de până la 110 km, care ar putea ameninţa libertatea de acţiune a Israelului în Siria”.

De asemenea, imaginile de satelit, furnizate de ImageSat ca parte a unui raport oficial de amploare, aparent arată cel puţin o fabrică iraniană de producţie de rachete aflată în curs de construire, despre care raportul neconfirmat susţine că se află în “etapele finale de construcţie şi probabil va fi finalizat la începutul anului 2019”.

Pe când acurateţea acestor informaţii nu a fost confirmată, iar dovezile ar trebui să fie mult mai clare (şi nu doar comparaţii de clădiri între Iran şi Siria ce au la bază imagini de satelit), se pare că guvernul israelian şi surse media israeliene au început să circule aceste afirmaţii de fiecare dată când Washington şi Tel Aviv îşi amplifică ameninţările sau când pregătesc lovituri militare împotriva unor ţinte din Siria, precizează Zero Hedge.

Între timp, Iranul a recunoscut amplasarea de rachete balistice de rază lungă în interiorul teritoriului irakian, sub controlul unităţilor paramilitare şiite irakiene (PMF) ce sunt pregătite de Gărzile Revoluţionare ale Iranului, potrivit unui raport publicat vineri de Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor