Cum se coace un conflict: JP Morgan refuză plăţi către bănci din Rusia

Sediul Central al Băncii JP Morgan din New York.
Sediul Central al Băncii JP Morgan din New York. (John Moore / Getty Images)

Conform ziarului rus Kommersant, cea mai mare bancă din SUA, JP Morgan, a refuzat efectuarea de transferuri ale misiunii diplomatice ale Rusiei în Kazahstan sub pretextul „sancţiunilor diplomatice”.

Kommersant a raportat că JP Morgan se află într-un proces de"revizuire a relaţiilor cu creditorii ruşi " citând persoane sub anonimat.

Conform ziarului rus, revizuirea de care vorbesc oficialii băncii ar fi o încercare a JP Morgan de a-şi mări transparenţa şi nu are nimic de a face cu anexarea Crimeei de către Rusia. JP Morgan a primit anii trecuţi amenzi în valoare de 30 de miliarde USD pentru că a luat parte în activităţi de spălare a banilor oligarhilor ruşi, iar acest lucru poate să devină critic în perioada actuală în care Rusia devine ţintă a sancţiunilor din partea SUA.

Kommersant a mai specificat că două mari bănci ale Rusiei, Sberbank şi VTB, au fost contactate în ianuarie şi februarie, iar o a treia banca – neidentificată – a primit o notificare prin care JP Morgan o anunţa că va închide conturile corespondente pe 1 aprilie.

Cu toate acestea dacă măsurile luate de JP Morgan se vor generaliza, vor duce la o blocadă financiara a Rusiei, mai ales că ele par unilaterale, administraţia Obama neavând pe agenda oficială sancţiuni atât de drastice împotriva Rusiei.

Răspunsul Kremlinului la această nouă provocare este deocamdată necunoscut.

Rămâne de văzut dacă în zilele următoare vreo altă bancă majoră a SUA va urma paşii luaţi de JP Morgan pentru a bloca transferurile către Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie