Rusia avertizează NATO că va contracara comasarea militară a alianţei

Rusia susţine că va lua măsuri retaliatorii dacă NATO îşi continuă planurile de a desfăşura patru batalioane suplimentare în Polonia şi statele baltice.
Nave ruseşti ancorate în enclava Kaliningrad, situată între Polonia şi statele baltice, 19 iulie 2015.
Nave ruseşti ancorate în enclava Kaliningrad, situată între Polonia şi statele baltice, 19 iulie 2015. (Captură Foto)

“Este o comasare foarte periculoasă de forţe armate în apropierea graniţelor noastre”, a declarat miercuri Andrei Kelin, oficial de rang înalt în Ministerul rus al Apărării.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a anunţat marţi că alianţa va staţiona unităţi multinaţionale de mărimea batalioanelor pe cuprinsul statelor sale membre din estul Europei.

Propunerea a fost făcută iniţial luni de către secretarul american al Apărării Ashton Carter în mijlocul tensiunilor tot mai puternice între SUA şi Rusia în regiunea Baltică.

Tensiunile s-au amplificat luna trecută după ce distrugătorul american USS Donald Cook a navigat în apropierea unei baze maritime ruse în Marea Baltică, Kremlinul răspunzând cu trimiterea de avioane de luptă, care au efectuat manevre periculoase deasupra acestuia.

Kelin a adăugat: “Mă tem că această mişcare va avea ca rezultat anumite măsuri retaliatorii, despre care Ministerul rus al Apărării discută deja”.

Anterior, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a anunţat că trei noi divizii militare vor fi create până la sfârşitul acestui an pentru a contracara ceea ce Moscova consideră a fi o consolidare a “capacităţii forţelor NATO în apropierea graniţelor ruseşti”.

NATO înarmează Ucraina

Luând cuvântul la o conferinţă de presă la care a participat şi noul comandant suprem al forţelor NATO în Europa (SACEUR), generalul Curtis Scaparrotti, Stoltenberg a declarat că alianţa militară vestică îşi va continua comasarea militară “defensivă” şi “proporţionată” în apropierea frontierelor ruseşti “ca răspuns la comportamentul Rusiei în Ucraina”.

NATO şi-a intensificat comasarea militară în apropierea graniţelor ruseşti după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi s-a implicat în conflictul separatist din estul Ucrainei în aprilie 2014. După aceea, deşi a suspendat toate legăturile cu Moscova, NATO a menţinut deschise câteva canale de comunicare.

“Cred că ar trebui să susţinem Ucraina cu ceea ce au ei nevoie pentru a-şi apăra cu succes teritoriul şi suveranitatea”, a adăugat Scaparrotti.

În timpul conferinţei de presă, Scaparrotti a declarat că va continua politicile curente ale NATO faţă de Rusia şi că alianţa militară vestică şi Moscova trebuie să comunice pentru a se asigura că nu va avea loc “vreun accident sau calcul eronat” ce ar putea duce la incidente serioase.

Aproximativ 9.300 de persoane au fost ucise şi peste 21.000 au fost rănite de la izbucnirea războiului separatist din estul Ucrainei.