Netanyahu: Israelul urmăreşte să evite ciocnirile cu Rusia în Orientul Mijlociu


Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)

După o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni că discuţiile sale cu liderul rus au avut ca obiectiv prevenirea unor ciocniri între forţele militare israeliene şi ruseşti prezente în Siria, unde Moscova ar putea trimite soldaţi în cazul unei cereri făcute de guvernul sirian în acest sens.

“Sunt aici deoarece situaţia securităţii devine din ce în ce mai complicată”, a susţinut Netanyahu în timpul întâlnirii cu Putin.

Netanyahu a susţinut după întâlnire că el şi Putin au căzut de acord asupra unui mecanism de prevenire a unor astfel de neînţelegeri.

Rusia a anunţat că este pregătită să ia în considerare orice cerere din partea guvernului sirian privind trimiterea de forţe militare în ţara arabă, unde guvernul preşedintelui Bashar al-Assad este implicat în lupte puternice împotriva rebelilor susţinuţi de elemente străine.

Moscova a subliniat faptul că va continua să susţină Damascul împotriva terorismului, negând în acelaşi timp că a trimis deja soldaţi în Siria.

Israelul şi-a exprimat îngrijorarea că desfăşurarea de forţe aeriene şi terestre ruseşti în Siria ar putea duce la schimburi accidentale de focuri, în condiţiile în care forţele israeliene atacă ocazional luptători ai mişcării de rezistenţă libaneze Hezbollah în interiorul Siriei. Hezbollah ajută Damascul în lupta sa împotriva rebelilor.

În timpul întâlnirii, Putin a încercat să liniştească temerile Israelului cu privire la comasarea militară rusească în Siria, susţinând că Moscova va acţionă responsabil în privinţa deciziilor pe care le va lua în Orientul Mijlociu.

Putin a respins de asemenea acuzaţiile lui Netanyahu cu privire la o potenţială ofensivă siriană împotriva forţelor israeliene în Înălţimile Golan ocupate, susţinând că acuzaţiile sunt nefondate. Liderul de la Kremlin a declarat că armata siriană “nu are timp pentru un al doilea front”, deoarece este ocupată să lupte cu rebelii pe cuprinsul ţării.

Rapoartele din ultimii 4 ani au arătat că Israelul i-a sprijinit pe militanţii care luptă împotriva guvernului sirian.

În plus, Moscova a negat până acum faptul că a furnizat sirienilor arme noi şi sofisticate. Totuşi, o sursă militară siriană a dezvăluit joi că, recent, armata ţării a început să folosească noi tipuri de arme aeriene şi terestre furnizate de Rusia, subliniind sprijinul militar rusesc tot mai mare pentru Damasc, ceea ce alarmează SUA şi Israel. “Sunt livrate arme noi – şi tipuri noi de arme”, a declarat sursa, care le-a descris ca fiind “extrem de precise şi eficiente”. Soldaţii sirieni au început să le folosească în ultimele săptămâni, după ce au fost pregătiţi în ultimele luni în vederea utilizării lor în Siria. “Putem spune că există toate tipurile de arme – fie în aer, fie la sol”, a declarat sursa.

Sursele militare ale debkafile au dezvăluit faptul că livrările militare ruseşti pentru armata siriană includ elicoptere de atac MI-28 MIL (numite Havoc de către NATO), ce pot fi utilizate în orice condiţii de vreme şi împotriva tancurilor Statului Islamic şi ale Frontului Nusra, majoritatea de producţie americană.

Sâmbătă, cu doar două zile înaintea întâlnirii dintre Netanyahu şi Putin la Moscova, soldaţii de la baza rusească de lângă oraşul sirian de coastă Latakia au fost observaţi pregătindu-se să desfăşoare baterii de rachete antiaeriene S-300.

Prezenţa acestor sisteme de rachete în Siria ridică întrebări majore. Cel mai important este faptul că nu se ştie împotriva cărei puteri aeriene sunt desfăşurate, ţinând cont că grupul jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIL) nu dispune în prezent de o forţă aeriană şi nici de piloţi.

Ruşii susţin că îşi construiesc o prezenţă militară în Siria pentru "a lupta împotriva ISIL", sau cel puţin aceasta a fost versiunea oficială acum câteva săptămâni. Dar nici acest grup şi nicio altă putere regională nu prezintă o ameninţare aeriană pentru forţele ruseşti din Siria.

Analiştii israelieni susţin că sistemul de apărare antiaeriană de ultimă oră instalat în Siria, la care are acces şi Iranul, ar putea prezenta o posibilă ameninţare pentru securitatea Israelului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.