Şeful NATO: Rusia încă înarmează rebelii din estul Ucrainei în ciuda acordului de pace

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg
Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg (JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Rusia continuă să trimită arme rebelilor separatişti care luptă cu forţele guvernului ucrainean în estul ţării, în ciuda unui nou armistiţiu încheiat la 1 septembrie, a declarat luni şeful NATO, Jens Stoltenberg.

“Încetarea focului rezistă, în esenţă. Acest lucru este încurajator deoarece nu s-a întâmplat înainte”, a declarat şeful NATO în prima zi a vizitei sale în Ucraina.

“Dar situaţia este foarte fragilă”, a adăugat el la o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, susţinută la o bază militară din vestul Ucrainei.

“Rusia continuă să susţină separatiştii, să le furnizeze arme, diferite tipuri de echipamente, pregătire şi luptători.”

Kievul şi Occidentul insistă că Moscova a trimis soldaţi şi arme peste graniţă pentru a alimenta conflictul separatist în care au murit, începând cu aprilie 2014, aproape 8.000 de oameni. Rusia neagă cu tărie aceste acuzaţii.

După semnarea unui nou acord de încetare a focului la 1 septembrie, intensitatea luptelor din estul Ucrainei a ajuns la cel mai scăzut nivel de la debutul conflictului separatist.

Stoltenberg a început luni o vizită de două zile în Ucraina, aceasta fiind prima sa viziă pe teritoriul ucrainean, cu scopul de a oferi asigurări cu privire la suportul NATO faţă de guvernul ucrainean pro-Vest.

Ucraina, fost stat sovietic, doreşte să se alăture blocului militar condus de SUA, dar NATO încă nu a dat curs acestei cereri.

Orice mişcare făcută de Ucraina în direcţia aderării la NATO va înfuria Rusia, care a acuzat alianţa militară vestică că încearcă să o izoleze şi să o înconjoare încă de la prăbuşirea Uniunii Sovietice.

NATO şi-a amplificat activităţile în estul Europei, trimiţând prin rotaţie soldaţi şi echipamente în statele sale membre, cu scopul de a reduce temerile legate de expansionismul rusesc.

Unii observatori suspectează că preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să devieze atenţia de la Ucraina asupra conflictului din Siria, unde Moscova a trimis soldaţi, avioane şi echipamente militare cu scopul aparent de a lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic.

Recentul armistiţiu încheiat între rebeli şi guvernul ucrainean va dura cel puţin până la discursul pe care îl va susţine Putin în cadrul Adunării Generale a ONU la 28 septembrie, a declarat un oficial ucrainean, care a cerut să rămână anonim.

În plus, Stoltenberg a insistat că orice încercare a separatiştilor de a desfăşura propriile lor alegeri locale unilaterale, în teritoriile pe care le controlează, ar reprezenta o încălcare a unui plan de pace semnat în luna februarie în capitala belarusă Minsk.

“Acelea vor fi alegeri false şi nu vor fi recunoscute de niciun aliat NATO”, a susţinut el.

Conform planului de pace semnat la Minsk, regiunile separatiste trebuie să desfăşoare alegeri locale până la sfârşitul anului “în conformitate cu legislaţia ucraineană şi cu legile Ucrainei”.

Rebelii, totuşi, doresc să desfăşoare alegeri locale pe baza propriilor lor termeni, care includ interzicerea tuturor candidaţilor pro-Ucraina şi organizarea alegerilor în zile care nu corespund cu alegerile locale planificate în 25 octombrie pentru restul Ucrainei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe