Rusia afirmă că a ocupat întreaga regiune ucraineană Luhansk, anexată ilegal în 2022

Soldat rus în regiunea est-ucraineană Lugansk (Getty Images)
Redacţia
01.07.2025

Un oficial numit de Rusia în regiunea ucraineană Luhansk, aflată sub ocupaţie rusă, a declarat luni că forţele Moscovei au cucerit întreaga regiune — una dintre cele patru regiuni anexate ilegal de Rusia în septembrie 2022, în ciuda faptului că nu controla în totalitate niciuna dintre ele, transmite AP.

Dacă se confirmă, Luhansk ar deveni prima regiune ucraineană ocupată în totalitate de Rusia după mai mult de trei ani de război şi în contextul în care recentele eforturi internaţionale de pace conduse de SUA nu au reuşit să înregistreze progrese în încetarea luptelor.

Preşedintele rus Vladimir Putin a respins efectiv un armistiţiu şi nu a renunţat la cererile sale, care includ controlul Moscovei asupra celor patru regiuni anexate ilegal.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Kievului cu privire la afirmaţia liderului regiunii ocupate, Leonid Pasechnik, instalat de Moscova. În declaraţiile sale pentru postul de televiziune de stat rus Channel One, difuzate luni seara, Pasechnik a spus că a primit un raport „cu doar două zile în urmă” în care se afirma că „100%” din regiune se află acum sub controlul forţelor ruse.

Evoluţia a survenit la doar câteva ore după ce diplomatul german de rang înalt a declarat că Germania intenţionează să ajute Ucraina să producă mai multe arme mai repede, în contextul în care Kievul încearcă să-şi consolideze poziţia de negociere în discuţiile de pace cu Rusia.

„Considerăm că sarcina noastră este de a ajuta Ucraina să negocieze mai ferm”, a declarat ministrul de Externe Johann Wadephul în timpul unei vizite în capitala ucraineană, Kiev, însoţit de reprezentanţi ai industriei de apărare germane.

„Când Putin vorbeşte astăzi despre pace, este o pură batjocură”, a declarat Wadephul într-o conferinţă de presă cu omologul său ucrainean, Andrii Sîbiha. „Aparentă sa disponibilitate de a negocia a fost doar o faţadă până în prezent.”

Invazia Rusiei nu dă semne că ar slăbi. Războiul său de uzură de-a lungul frontului de aproximativ 1.000 de kilometri şi atacurile cu rachete de lungă distanţă asupra zonelor civile din Ucraina au ucis mii de soldaţi şi civili.

Ucraina este depăşită numeric şi are puţini soldaţi pe front, iar ajutorul internaţional a fost vital pentru rezistenţa Ucrainei împotriva armatei şi economiei mai puternice ale vecinului său. Germania a fost al doilea cel mai mare susţinător militar al Ucrainei, după Statele Unite, al căror sprijin continuu este pus sub semnul întrebării.

„Vrem să creăm noi întreprinderi comune, astfel încât Ucraina să poată produce mai repede şi mai mult pentru propria apărare, deoarece nevoile voastre sunt enorme”, a declarat Wadephul, stând lângă Sîbiha.

„Cooperarea noastră în domeniul armamentului este un adevărat atu – este o continuare logică a livrărilor noastre de material”, a spus Wadephul. „Şi putem chiar beneficia reciproc de pe urma acesteia – cu bogăţia voastră de idei şi experienţă, vom deveni mai buni.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor