Rusia acuză Azerbaidjanul că a încălcat acordul de încetare a focului cu Armenia

Blocada în Nagorno-Karabah
Blocada în Nagorno-Karabah (YouTube Screenshot)

Rusia a acuzat sâmbătă Azerbaidjanul că a încălcat acordul de încetare a focului negociat de Moscova, care a pus capăt războiului din 2020 cu Armenia, lăsându-şi trupele să treacă peste linia de demarcaţie, transmite France 24.

"La 25 martie... o unitate a forţelor armate ale Azerbaidjanului a trecut linia de contact în districtul Shusha, încălcând acordul din 9 noiembrie 2020", a acuzat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat de presă.

Documentul menţionat mai precizează că forţele ruse de menţinere a păcii "iau măsuri menite să prevină escaladarea... şi provocările reciproce".

Anterior, sâmbătă, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat că a preluat controlul asupra unor drumuri auxiliare din regiunea sa separatistă Nagorno-Karabah, majoritar armeană, pentru care a purtat două războaie cu Armenia, duşmanul său de moarte.

Ministerul a declarat că "măsurile de control necesare au fost implementate de unităţile armatei azere pentru a preveni utilizarea drumurilor de la nord de Lachin" pentru aprovizionarea cu arme din Armenia.

Singurul drum care leagă Karabahul de Armenia, coridorul Lachin, se află de luni de zile sub blocadă azeră, ceea ce, potrivit Erevanului, a dus la o criză umanitară în enclavă.

Focuri de armă ocazionale au izbucnit de-a lungul frontierei armeano-azerbaidjene şi în Karabah de când un armistiţiu mediat de Rusia a pus capăt la şase săptămâni de lupte în toamna anului 2020.

Săptămâna trecută, prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a avertizat împotriva unui "risc foarte mare de escaladare" în Karabah. Armenia a acuzat, de asemenea, forţele de menţinere a păcii ruseşti că nu reuşesc să protejeze etnicii armeni care trăiesc în această regiune agitată.

Când Uniunea Sovietică s-a prăbuşit în 1991, separatiştii etnici armeni din Karabah s-au desprins de Azerbaidjan. Conflictul care a urmat s-a soldat cu aproximativ 30.000 de morţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe