Rusia acordă împrumut R. Moldova. Sergiu Tofilat: Scenariul Ianukovici, 200 mln euro pentru campania electorală a lui Dodon

De contractarea împrumuturilor e responsabil Guvernul şi Parlamentul RM, iar Dodon trebuie tras la răspundere pentru publicarea contractului de împrumut întrucât a uzurpat puterea în stat, afirmă Sergiu Tofilat.
Sergiu Tofilat, expert economic IPRE (timpul.md)
Ştefan Sârbu
19.04.2020

„200 milioane euro pentru campania electorală a lui Dodon, minus 'otkaturi' (bani spălaţi n.r.) la prietenii lui Putin. Ăsta e sensul real al 'împrumutului' rusesc. Iar banii va trebui să-i restituim noi, plus procente şi penalităţi”, constată expertul economic şi activistul Sergiu Tofilat referindu-se la anunţul lui Igor Dodon că ambasadorul R. Moldova în Rusia, Andrei Neguţa, a semnat împreună cu ministrul de Finanţe rus un acord de creditare, privind acordarea „primei tranşe de împrumut în valoare de 200 mln euro”.

În opinia expertului, creditul rusesc este comparabil cu scenariul folosit de ruşi în Ucraina în 2013, când i-au oferit un împrumut de $3 miliarde lui Ianukovici.

Analizând clauzele Acordului publicat de către Dodon pe pagina sa de socializare, expertul a atras atenţia asupra clauzelor contractuale “surpriză”: La scopul creditului (art 3.3) se găseşte fraza “realizarea proiectelor comune... cu forţele companiilor ruse”. Conducerea Rusiei oferă banii, iar prietenii lui Putin execută “lucrările” şi încasează “otkaturile” (banii spălaţi n.r.). „Care-s aceste “proiecte comune”, care-s costurile, pentru ce avem nevoie de ele şi cine le va realiza?”.

În ceea ce ţine de penalităţile la dobândă (art. 7.1) care urmează a fi achitate nu mai târziu decât în 10 zile, Tofilat menţionează că în asemenea condiţii poţi să te împrumuţi cu succes şi de la organizaţiile moldoveneşti de microfinanţare, unde poţi lua 10.000 şi ai de întors 30.000.

„Articolul 7.2 e foarte interesant. Rusia poate calcula penalităţi nu doar la acest împrumut, dar la orice alte împrumuturi acordate Moldovei de Rusia, sau la împrumuturi obţinute de 'debitori moldoveni' de la bănci ruse sub garanţii de stat ale Federaţiei Ruse.

Să înţelegem că nişte firme înregistrate în Moldova (interesant ale cui) vor lua credite din băncile ruseşti, iar noi va trebui să plătim pentru ele? Minunat business, dle Dodon!”, a adăugat activistul.

Mai mult, în Acord lipseşte informaţia despre faptul în care jurisdicţie se vor judeca litigiile. „Ucraina cu Rusia se judecă în Londra pe împrumutul cel de $3 miliarde. Noi unde o să mergem, nu cumva la 'arbitrajul' din Moscova, ca şi în cazul datoriei la gaz?”.

În concluzie, Sergiu Tofilat a ţinut să atenţioneze că de contractarea împrumuturilor e responsabil Guvernul şi Parlamentul, iar „cetăţeanul Dodon”, nu are nicio atribuţie pentru a prezenta publicului contractul de împrumut. „Asta e o sesizare pentru Procuratură, dacă o mai avem. Cresc vertiginos şansele lui Dodon să răspundă penal pentru uzurparea puterii în stat.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor