Experţi din RM: Cerem instituirea unui moratoriu pe privatizarea Metal-Feros şi investigarea fraudei care depăşeşte cu mult furtul miliardului
alte articole
În ultimele trei decenii, prin administrarea frauduloasă a proprietăţii de stat şi concesionări frauduloase au fost delapidate miliarde de lei, sumă care depăşeşte cu mult renumita fraudă bancară şi multe alte operaţiuni criminale ilegale, a menţionat activistul şi expertul în politici publice, Ştefan Gligor, în contextul dorinţei PSRM şi în special a preşedintelui Igor Dodon de a iniţia privatizarea întreprinderii de stat Metal-Feros.
În opinia experţilor, această iniţiativă este alarmantă, aceştia considerând că în spatele declaraţiilor cu privire la efectele benefice ale privatizării se ascund interese personale de îmbogăţire ilicită.
Mai mult decât atât, Gligor a punctat că, de fapt, este vorba despre transferarea unui monopol de stat în mâini private cu valorificarea ulterioară a mijloacelor financiare enorme care vor fi „stoarse din această companie de stat pe parcursul deceniilor de politicienii corupţi şi oligarhi”.
În opinia comentatorului politic şi economic Victor Ciobanu, moldovenii asistă la o evidentă febră pre-electorală, aici fiind observată o serie de probleme foarte grave.
„De ce atâta grabă? De unde această febră? Bugetul actual al statului Republica Moldova nu poate acoperi toate promisiunile populiste făcute de Igor Dodon anterior. Eu sunt convins că unul din motivele principale ale acestei privatizări subite anunţate la Metal-Feros este acoperirea fraudelor de proporţii extraordinare. În acest mod Dodon încearcă să acopere aceste fraude dat fiind faptul că de prin 2007 director financiar este naşul de cununie al lui Igor Dodon”, a declarat Ciobanu în cadrul unei conferinţe de presă.
Făcând referire la mai multe investigaţii, comentatorul economic a amintit că în anul 2013, şeful de atunci al Inspectoratului Fiscal, Nicolae Vicol, a ieşit cu o declaraţie în care a menţionat că doar în cinci luni de la Metal-Feros s-au furat prin diferite scheme şi evaziuni fiscale circa 700 milioane lei.
În urma unor calcule simple, a punctat Victor Ciobanu, în maxim un an se pot fura 1-1,5 miliarde lei, iar timp de 17-18 ani, de când a fost creată întreprinderea, frauda „ajunge la o sumă care depăşeşte cu mult miliardul furat din sistemul bancar”.
„Noi considerăm că în astfel de condiţii privatizările nu pot avea loc şi trebuie instituit un moratoriu la privatizare până la investigarea acestei fraude şi până la pedepsirea celor vinovaţi”, dar nu înainte de auditarea întreprinderii Metal-Feros şi liberalizarea pieţei, a comentat Ciobanu, adăugând că „noi suspectăm că acest monopol privat va nimeri în mâinile anturajului lui Igor Dodon”.
La rândul său, preşedintele Comunităţii watchdog.MD, Sergiu Tofilat, expert în energetică, a explicat că administrarea patrimoniului de stat şi a întreprinderilor aflate în controlul statului trebuie să fie efectuată în interesul cetăţenilor, dar nu în interesul unui grup restrâns de politicieni aflaţi la guvernare care au probleme grave de integritate.
Totodată, expertul a punctat că, în prezent, majoritatea în Parlamentul Republicii Moldova este concentrată în mâinile a două partide - PSRM şi PD. În contextul concesionărilor anterioare, Tofilat a amintit că în anul 2008, când Zinaida Greceanîi era prim-ministru, iar Igor Dodon ministru al Economiei, a avut lor „privatizarea” hotelului Codru, acţiune în urma căreia statul a fost prejudiciat cu peste 160 milioane lei, iar în final acest hotel a ajuns în mâinile lui Plahotniuc.
„Acum doi ani, împreună cu alţi colegi am depus o plângere la Procuratură privitor la o altă schemă în care sunt implicaţi Dodon şi Greceanîi. Este vorba de importul de energie electrică din Ucraina în anul 2008, printr-o firmă căpuşă, cetăţenii R.Moldova fiind atunci prejudiciaţi cu aproape 15 milioane de dolari. Dodon a recunoscut public că el personal a negociat acest contract.
Procuratura a iniţiat un proces penal pe acest caz, însă din motive clar politice, acest dosar încă nu este transmis în judecată. Cert este că reprezentanţii PSRM nu au dreptul moral, având probleme de integritate, să se ocupe de privatizarea întreprinderilor de stat”, a precizat Tofilat.