Sergiu Tofilat: Aeroportul Chişinău poate fi deja redenumit după numele lui Putin, devenind practic o filială a Kremlinului

În 2013 aeroportul a fost concesionat pentru a se beneficia de taxa de 9 euro per pasager timp de 49 de ani, sau mai bine zis „pentru a pune mâna pe fluxul de bani care se încasează din această taxă de 9 euro”, a punctat Tofilat.
Sergiu Tofilat, expert în energetică
Sergiu Tofilat, expert în energetică (Captură Foto)

Preşedintele Comunităţii watchdog.MD, Sergiu Tofilat, expert în energetică, a explicat cine se îmbogăţeşte de pe urma tranzacţiilor de la Aeroportul Internaţional Chişinău şi care a fost, de fapt, necesitatea concesionării.

Potrivit expertului, faptul că guvernarea de la Chişinău, a decis în anul 2013, să concesioneze aeroportul are la bază acea taxă de 9 euro per pasager care asigură un venit foarte stabil aeroportului, punctând că, în acest sens, a fost creată şi o comisie specială parlamentară care a pregătit un raport pe neregulile la concesionarea aeroportului.

„Potrivit raportului, pe durata concesiunii - timp de 49 de ani - veniturile din această taxă erau estimate în jur de 700 milioane de euro, pe când investiţiile declarate de proprietari, Avia Invest SRL, erau de 240 milioane euro.

Dacă faci diferenţa, înţelegi că oamenii şi-au făcut bani de pensii, vreo 460 milioane euro, pe următorii 49 de ani. Iată tot motivul - să pună mâna pe fluxul de bani care se încasează din această taxă de 9 euro”, a declarat Sergiu Tofilat în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Cât despre, Nathaniel Rothschild, cel care s-a declarat anterior beneficiarul exclusiv al NR Investment, companie care a achiziţionat 95% din Avia Invest SRL, Tofilat a punctat că cetăţenii trebuie să cunoască două elemente esenţiale:

- Acesta a administrat proprietăţile lui Poroşenko, fostul preşedinte al Ucrainei, iar ulterior, în toamna anului 2018, acest fond al Rothschild i-a plătit lui Poroşenko vreo 500 milioane grivne dividende.

Deci Rothschild este un manager angajat, întrucât „Poroşenko ca funcţionar public - preşedinte - nu avea dreptul să fie proprietar de afaceri, fiind obligat prin lege să transmită aceste afaceri în gestiune unui fond şi să nu se implice în administrarea lor. Astfel de administrarea fabricilor lui Poroşenko se ocupa fondul lui Rothschild”.

- Poroşenko este partener de afaceri şi foarte bun prieten cu Vlad Plahotniuc care controla în acea perioadă situaţia în Republica Moldova. „Ipoteza mea este că Poroşenko i-a făcut cunoştinţă lui Plahotniuc cu Rothschild şi au ajuns la înţelegerea ca Rothschild să fie folosit pentru a trece concesiunea de pe Şor pe Rothschild, în timp ce proprietar real rămânea Plahotniuc”, a explicat expertul.

În prezent însă, faptul că proprietar al Aeroportului Chişinău a devenit altă persoană, este, în opinia lui Tofilat, un lucru şi mai trist pentru moldoveni, întrucât noul proprietar, Andrei Goncearenko, este un fost top-manager de la Gazprom, care a plecat exact în 2013.

„El împreună cu nişte persoane din lumea criminală şi din structurile de forţă administrează un SRL din Rusia numit Institut de Cercetare în Domeniul Gazului şi Petrolului (PETON), care este unul dintre cei mai mari beneficiari ai contractelor cu Gazpromul. Gazpromul este buzunarul personal al lui Putin şi toate lucrările necesare se fac de prietenii lui Putin, Timcenko, Rotenberg, Şamalov.

Această structură PETON este o companie căpuşă, iar noul proprietar al aeroportului este membru al acestei structuri. Noi putem liber redenumi astăzi aeroportul Chişinău după numele lui Vladimir Vladimirovici Putin, devenind practic o filială a Kremlinului”, a conchis preşedintele watchdog.MD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe