Nicu Popescu: Preşedinţia şi Guvernul se aruncă cu trup şi suflet în rolul de amplificatori ai propagandei ruso-chineze

În plină criză de coronavirus, guvernarea socialistă de la Chişinău se ocupă de propagandă ruso-chineză în detrimentul relaţiilor diplomatice cu Uniunea Europeană, România şi Ucraina, a punctat Nicu Popescu.
Nicu Popescu
Nicu Popescu (Florin Chirila/Epoch Times)

Crizele sunt teste importante atât pentru oameni, cât şi pentru guverne, iar criza epidemiologică creată de răspândirea virusului Wuhan în Moldova, care la prima vedere pare să nu aibă o mare legătură cu politica externă, a ajuns să scoată la lumină mai multe lucruri care erau uşor de intuit, dar poate că nu pentru toţi, consideră fostul ministrul de Externe în Guvernul Sandu, Nicu Popescu.

„Să luăm tentativele PSRM şi ale preşedintelui Dodon de a se declara ʻechilibraţi şi pragmaticiʼ în politica externă. (...) În momentul în care o criză precum COVID 19 loveşte Moldova, pretenţia de ʻechilibru şi pragmatismʼ este aruncată direct la gunoi. Preşedinţia şi Guvernul se aruncă cu trup şi suflet în rolul de amplificatori ai propagandei ruso-chineze şi devin vârf de lance al antieuropenismului în ţara noastră.

Ei aleg să cânte osanale unui credit rusesc rambursabil, cu dobândă, care tot nu vine (asemenea lui Godot) şi în acelaşi timp dau cu piciorul, nediplomatic, în zecile de milioane de euro asistenţă nerambursabilă din partea Uniunii Europene. Pentru ei, asistenţa europeană este un nimic. Deputaţii europeni sunt nişte nimeni. În schimb, creditele ruseşti şi paradele militare - asta da! Acestea sunt importante pentru ei. O astfel de abordare este profund nepragmatică şi teribil de dezechilibrată”, se arată într-un mesaj postat de Popescu pe contul personal de Facebook.

Câte despre parada militară, la care guvernarea de la Chişinău nu poate renunţa, amânând-o pentru luna august, Popescu a specificat că obsesia pentru parade vine dintr-o altă epocă, una apusă, din epoca Brejnev. Mai mult decât atât, transferul paradei de pe 9 mai pe 24 august este o gogomănie diplomatică din mai multe motive.

„8-9 mai este ziua victoriei asupra fascismului în toată Europa. 23 august, ziua semnării pactului Ribbentrop-Molotov, a fost declarată de Parlamentul European drept ziua comemorării victimelor regimurilor totalitare. Iar 24 august este atât ziua Independenţei Ucrainei cât şi ziua în care trupele sovietice au intrat în România şi nu au mai ieşit de acolo timp de 14 ani, instaurând acolo - cu armele - comunismul care nu a ieşit timp de aproape cinci decenii”, a comentat fostul ministru de Externe.

Făcând un exerciţiu de imaginaţie, acesta a punctat că în ziua de 24 august la parada de la Chişinău vor participa deputaţi şi miniştri ruşi, o mare de panglici ale Sfântului Gheorghe (interzise, dacă nu ştiaţi, în Ucraina) şi discursuri brejneviste. Pe lângă divizările interne, acest moft de a face spectacol mai este şi un şut diplomatic foarte urât, atât la adresa României, cât şi la cea a Ucrainei, a mărturisit Popescu.

„Acest lucru se întâmplă exact în momentul în care, din cauza crizei economice ce va dura ani de zile, Moldova va avea nevoie mai mult ca niciodată de parteneriate strategice cinstit asumate şi de sprijin extern atât din partea Uniunii Europene, cât şi a vecinilor noştri România şi Ucraina”, a conchis diplomatul moldovean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe