Ruginoasa: Tradiţionala bătaie cu bâtele, împiedicată de jandarmi

Cetele de oameni mascaţi nu s-au mai putut lupta, aşa cum fac în mod tradiţional în fiecare an, la Ruginoasa, în judeţul Iaşi, pentru că jandarmii nu le-au mai permis.
Poliţişti (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
01.01.2013

Cetele de oameni mascaţi nu s-au mai putut lupta, aşa cum fac în mod tradiţional în fiecare an, la Ruginoasa, în judeţul Iaşi, pentru că jandarmii nu le-au mai permis.

Tinerii au început să se adune în ultima zi a anului, încă de la ora 6, şi au plecat spre centrul comunei pentru a se bate cu bâtele.

"S-au adunat în trei locaţii, Rediu, Dumbrăviţa şi Bugioaia, după care au plecat spre locul de întâlnire. Grupurile erau formate din câte 40 de tineri. Aceştia purtau căşti de protecţie pe cap şi erau înarmaţi cu bâte. În spatele lor erau cam 200 de civili de fiecare parte, oamenii urmând să asiste la bătaie. În momentul în care s-au apropiat unii de alţii, ne-am interpus între ei şi i-am avertizat că vor suporta rigorile legii dacă vor comite acte de violenţă”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bacău, Marius Ţăranu.

Pentru că nu au mai fost lăsaţi să se bată, aşa cum făceau în mod tradiţional în fiecare an, oamenii au plecat spre casele lor.

"Oamenii au înţeles, nu au existat violenţe în acest an. Noi nu le interzicem tradiţia, însă nu permitem actele de violenţă. Una este tradiţia, altceva este bătaia. S-a dansat, s-a cântat, dar nu a fost nimeni lovit”, a precizat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bacău.

Bătaia care se desfăşoară în fiecare an, pe 31 decembrie, are loc între "Deleni” şi "Văleni” şi are ca scop stabilirea ierarhiei în comună pentru anul următor. Câştigătorii bătăliei au dreptul de a organiza balurile din sat şi de a cere întâlniri cu fetele nemăritate.

Jandarmii au decis să oprească acest obicei pentru că în anii trecuţi mai multe persoane au ajuns la spital cu răni destul de grave.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor