Rubla cade sub un prag psihologic
alte articole
Rubla rusă a continuat luni să se devalorizeze, depăşind pragul psihologic de 40 de ruble pentru un dolar pentru prima oară de la restructurarea monedei în 1998.
La scurt timp după demararea tranzacţiilor în Moscova, rubla a scăzut până la o cotă de 40.046 comparativ cu un dolar, marcând o cotă negativă istorică.
Pe fondul tensiunile internaţionale amplificate şi a sancţiunilor occidentale aplicate Moscovei din acest an, rubla a depăşit în mod repetat pragurile negative. În urmă cu 19 luni, moneda era evaluată la 30 de ruble pentru un dolar.
Presiunile asupra rublei s-au intensificat luna trecută, ca o consecinţă indirectă a crizei din Ucraina, a preţului în declin al petrolului şi a instabilităţii climatului de afaceri, care a fost accentuată odată cu arestarea miliardarul Vladimir Evtuşenkov.
”Preţul în scădere al petrolului este principalul factor care pune presiune pe rublă”, a declarat Mihail Kuzmin, un analist financiar de la Investcafe. Dacă vom continua, vom ”depinde mult de preţurile petrolului”.
Pe fondul unui dolar puternic şi al stagnării furnizărilor la nivel global, preţul Brent "crude" a scăzut cu 5% în această săptămână, cel mai mare declin de la începutul lunii aprilie 2013, ajungând să fie tranzacţionat la 91 de dolari pentru un baril în dimineaţa de luni, potrivit datelor Reuters. La începutul lunii septembrie, Brent crude era se vindea la peste 103 dolari pe baril.
Preţul în declin al petrolului loveşte serios şi bugetul statului rus, care depinde foarte mult de tranzacţiile cu gaz şi petrol. Tim Ash, analist al Standard Bank din Londra, a explicat că pentru fiecare dolar în minus la preţul petrolului Rusia pierde aproximativ 2,8 miliarde de dolari din încasările la bugetul de stat.
Slăbirea rublei este alimentată şi de conflictele continue din estul Ucrainei. În ciuda armistiţiului semnat la Minsk pe 5 septembrie, forţele pro-ruse încă încearcă să disloce armata ucraineană care apără aeroportul din Doneţk.
”Ameninţarea cu ... noi sancţiuni împotriva Rusiei, în cazul în care rebelii Republicii Populare Doneţk capturează aeroportul Doneţk, a pus presiune pe rublă”, au declarat luni analiştii companiei UFS Investment.
Declinul precipitat al monedei ruse a accelerat în a doua jumătate a acestui an, iar analiştii prezic că este improbabil ca acesta să înceteze de vreme ce preţurile ţiţeiului continuă să scadă iar conflictul din estul Ucrainei nu dă semne că ar înceta.
Rubla a scăzut cu 14,9% între luna iulie şi septembrie – mai rapid decât în timpul crizei financiare din 2008 – marcând cea slabă performanţă dintr-un trimestru începând din 1999.
Chiar dacă depăşirea pragului de 40 de ruble pentru un dolar nu este importantă pentru investitori, Kuzmin a declarat că acest lucru va avea efect asupra oamenilor de rând, care pot avea ini'iativa de a se refugia în dolari sau euro.