Partid pro-rus pierde locuri în alegerile parlamentare din Letonia

Coaliţia politică aflată la conducerea Letonieiva rămâne la putere după ce a câştigat majoritatea locurilor în alegerile parlamentare de sâmbătă, un exerciţiu politic dominat de dezbateri privind legăturile ţării cu Rusia şi privind problemele legate de propria populaţie vorbitoare de limbă rusă.
Nils Usakovs, preşedintele partidului leton Centrul Armoniei, pro rus (ILMARS ZNOTINS/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
06.10.2014
Usakovs a refuzat sa condamne anexarea Crimeei de catre Rusia si a sustinut referendumul din 2012 din Letonia privind stabilirea rusei ca o a doua limba oficiala a tarii, o initiativa pe care multi etnici letoni au interpretat-o ca o insulta.

Coaliţia politică aflată la conducerea Letoniei va rămâne la putere după ce a câştigat majoritatea locurilor în alegerile parlamentare de sâmbătă, un exerciţiu politic dominat de dezbateri privind legăturile ţării cu Rusia şi privind problemele legate de propria populaţie vorbitoare de limbă rusă.

Partidul de opoziţie Centrul Armoniei, popular în rândul populaţiei ţării vorbitoare de limbă rusă, a obţinut 23,3% dintre voturi, respectiv 25 din cele 100 de locuri ale Parlamentului.

Rezultatele alegerilor de sâmbătă – la care s-au prezentat 58,5% dintre alegătorii eligibili – reprezintă o pierdere de şase locuri pentru Centrul Armoniei, care este condus de Nils Usakovs, primarul etnic rus al capitalei Riga.

Coaliţia de centru-dreapta condusă de Partidul Unitate al premierului Laimdota Straujuma, care include Alianţa Naţională şi Uniunea Verzilor şi Fermierilor, deţine 61 de locuri în corpul legislativ, după ce a primit 57,9% dintre voturi. Coaliţia a deţinut 57 de locuri de la ultimele alegeri parlamentare din 2011.

Suportul popular pentru Centrul Armoniei, care nu a făcut niciodată parte din coaliţia de guvernare a Letoniei, pare să îşi fi pierdut sprijinul după izbucnirea crizei din Ucraina. Letonia a fost unul dintre cei mai vocali susţinători ai sancţiunilor UE împotriva Rusiei, în ciuda comerţului său extensiv cu statul rus.

Centrul Armoniei şi-a menţinut legăturile cu Rusia Unită al lui Putin, generând neîncredere în rândul etnicilor letoni care cred că partidul ar putea pava drumul pentru influenţa Kremlinului în sistemul politic al ţării. Poziţia ambiguă a lui Usakovs asupra unor chestiuni de importanţă pentru etnicii letoni a fost de asemenea prost primită în rândul populaţiei generale.

Usakovs a refuzat să condamne anexarea Crimeei de către Rusia şi a susţinut referendumul din 2012 din Letonia privind stabilirea rusei ca o a doua limbă oficială a ţării, o iniţiativă pe care mulţi etnici letoni au interpretat-o ca o insultă.

Etnicii ruşi reprezintă 27% din populaţia Letoniei de 2,07 milioane, conform ultimului recensământ al ţării din 2011. Tensiunile şi dezbaterile lingvistice în legătură cu moştenirea sovietică şi cu guvernarea populaţiei multietnice a ţării au dominat politica internă a Letoniei de la prăbuşirea Uniunii Sovietice până în prezent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor