Comunişti la manşă: Avion de luptă rusesc trece la „mustaţă” pe lângă un avion suedez
focus
Un avion de luptă rusesc a trecut la mică distanţă de un avion suedez deasupra Mării Baltice, într-o mişcare „neobişnuit de provocatoare”, conform autorităţilor.
Forţele armate şi Agenţia suedeză de Informaţii şi Semnale (FRA), cunoscută şi sub numele de Agenţia Naţională de Apărare Radio (o agenţie guvernamentală ce operează sub Ministerul suedez al Apărării şi însărcinată cu colectarea de informaţii prin interceptarea semnalelor şi susţinerea autorităţilor şi companiilor de stat în privinţa securităţii cibernetice) au documentat o creştere a activităţii militare ruse în regiune.
FRA a publicat joi o declaraţie în care a spus că avioanele de luptă ruseşti s-au apropiat de avioanele suedeze de supraveghere de mai multe ori în ultimele şase luni.
De asemenea, a fost publicată o fotografie în care un avion de luptă rusesc Su-27 se află la câţiva metri de un avion suedez de supraveghere şi, mai mult, se pare că avionul rusesc se roteşte pentru a-şi expune rachetele de sub aripi.
Lena Nyberg, director al FRA, a declarat că „în general, activitatea militară deasupra Mării Baltice se află într-o creştere considerabilă în anii recenţi.
„[Această activitate militară] a luat acum şi forma avioanelor de luptă ruseşti care, în diferite ocazii, s-au comportat într-o manieră nouă şi mai provocatoare.”
Anders Grenstad, director adjunct al departamentului de operaţiuni în cadrul forţelor armate suedeze, a spus că activitatea rusă din zonă este intens monitorizată.
De asemenea, luna trecută, două avioane de luptă ruseşti Su-24 au fost detectate zburând în spaţiul aerian suedez la sud de insula Öland, generând nemulţumire în rândul politicienilor suedezi.
Rusia şi Suedia au fost implicate în mai multe dispute în regiune, cea mai notabilă fiind incidentul „Catalina” din 1952.
În iunie 1952, avioanele de luptă ruseşti au doborât un avion suedez neînarmat deasupra apelor internaţionale, omorând echipajul de 8 oameni aflat la bord, şi apoi au atacat un alt avion trimis câteva zile mai târziu într-o misiune de căutare a primului avion doborât.
URSS-ul a negat vehement orice implicare, însă dvezile strânse după destrămarea imperiului sovietic au arătat că cele două doborâri au fost intenţionate.
Suedia a afirmat timp de 40 de ani că avionul executa un zbor de antrenament. Însă presiunile familiilor victimelor au determinat autorităţile suedeze să recunoască faptul că avionul DC-3 spiona pentru NATO.