Rozalia Biro, potenţial vicepremier şi ministru al culturii în locul lui Hunor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, demisionat din posturile de vicepremier şi ministru al culturii ar putea fi înlocuit, de la 1 august, dată la care intră în vigoare demisia sa, de senatorul UDMR Rozalia Biro.
Siglă Guvernul României, Palatul Victoria (Epoch Times România)
Loredana Diacu
16.07.2014

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, demisionat din posturile de vicepremier şi ministru al culturii ar putea fi înlocuit, de la 1 august, dată la care intră în vigoare demisia sa, de senatorul UDMR Rozalia Biro.

Biro, ce deţine a doua funcţie ca importanţă în UDMR - preşedinte al Consiliului Reprezentanţilor Unionali - a declarat miercuri că îşi doreşte să devină ministru al Culturii şi vicepremier şi că a discutat despre acest lucru cu Kelemen Hunor.

"Am avut deja o discuţie cu domnul preşedinte Kelemen legat de acest aspect. În cursul zilei de mâine (joi - n.r.) vom avea Consiliul Permanent al UDMR, convocat să desemneze cine va fi candidatul nostru la alegerile prezidenţiale, şi, având în vedere că până la 1 august (când Kelemen Hunor se va retrage din Guvern - n.r.) nu se va mai întruni Consiliul, bănuiesc că tot mâine domnul preşedinte va face propunerea cine să preia cele două funcţii. În cazul în care Consiliul Permanent va vota să preiau eu aceste funcţii, eu voi fi onorată să le accept", a declarat pentru Mediafax, senatorul UDMR Bihor Rozalia Biro.

Senatoarea a mai declarat că nominalizarea sa este "logică", dat fiind faptul că este preşedinte al Consiliului Reprezentanţilor Unionali, funcţie a doua ca importanţă în această formaţiune.

Reamintim că Hunor, viitor prezidenţiabil al UDMR, a anunţat luni că se va retrage din funcţiile de ministru al Culturii şi cea de vicepremier, începând cu 1 august, până atunci urmând să se ocupe de problemele curente ale ministerului şi de rectificarea bugetară.

Demisia lui Hunor a fost hotărâtă la ultimul congres al formaţiunii, unde UDMR-ul a decis să rămână la guvernare alături de premierul Ponta, după ce în prealabil ameninţase că va ieşi din coaliţia guvernamentală, datorită faptului că Ministerul Afacerilor Externe se poziţionase de partea Comisiei Europene într-un proces intentat de UDMR respectivului for, pe motiv că aceasta i-a respins în 2013 Iniţiativa cetăţenească prin care maghiarii cereau autonomie lingvistică şi culturală pentru minorităţi.

Situaţia a fost dezamorsată de premierul Ponta care a propus UDMR-ului ca pledoaria MAE la Tribunalul Uniunii Europene, unde are loc procesul intentat de UDMR forului european, să fie făcută în urma unor discuţii cu liderii maghiarilor, în Parlamentul de la Bucureşti şi în alte foruri 'competente'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor