Roşia Montana: Societatea contra Victor Ponta
alte articole
Roşia Montană este subiectul central al unui război de proporţii care zguduie lumea politică românească şi nu numai. Din august, de când a fost aprobat proiectul de exploatare minieră pe bază de cianuri, declaraţiile contradictorii şi acuzaţiile au curs în valuri.
Vom prezenta ultima serie de atacuri din ciclul Societatea vs Victor Ponta.
Ponta şi posibilele despăgubirile cerute de RMGC
Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu, a declarat joi că proiectul de lege pentru Roşia Montană este „plin de cianură juridică”. În opinia lui Predoiu faptul că Ponta face declaraţii despre posibile despăgubiri îi determină pe cei de la RMGC să deschidă şi ei acest subiect.
“Să aibă (decidenţii politici - n.r.) o poziţie fermă şi fundamentată juridic de apărare a intereselor statului român. Asta e prima lor datorie. Până la datele tehnice ale acestui proiect, ceea ce văd eu este un act inacceptabil, făcut de către Guvern: trimiterea la Parlament a unui proiect de lege măcinat, cianurizat de vicii constituţionale, plin de cianură juridică, lucru subliniat chiar de aparatul Ministerului Justiţiei. Ceea ce este şi mai grav este că ministrul Justiţiei, în loc să oprească proiectul în Guvern, având în vedere ce scrie acolo, îmi vorbeşte de un aviz cu observaţii”, a declarat Cătălin Predoiu pentru Digi24.
Predoiu i-a cerut lui Ponta “să nu mai pronunţe cuvântul despăgubiri. Ştiam bine de ce spun lucru ăsta… La câteva ore, compania RMGC a vorbit despre despăgubiri. Deci, nu trebuie să argumentez de ce am făcut cererea respectivă”.
Liderul PDL crede că un eventual litigiu ar fi dezavantajos şi pentru RMGC, pentru că „s-ar afla multe”. Totodată îi urează „curaj” lui Victor Ponta în gestionarea relaţia cu această companie străină, îl sfătuieşte să studieze documentele corespunzător şi „să nu se mai plângă”, adăugând ca şi statul român ar putea cere daune companiei.
„Ceea ce e mai grav este că ministrul Şova recidivează şi mai aruncă un colac de salvare companiei vorbind de faptul că (…) E o presiune voalată asupra Parlamentului, inacceptabilă, cum inacceptabil mi s-a părut comunicatul companiei care soma, la un moment dat, Parlamentul sau ameninţa statul român cu despăgubiri. Nu aşa se discută cu statul român”, a subliniat Predoiu.
În acest context amintim ca şi deputatul PNL Ludovic Orban a criticat recent declaraţiile premierului şi ale ministrului pentru Mari Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, conform cărora compania Gabriel Resources ar putea da în judecată statul român şi a cerut demisia acestora din acest motiv.
"După părerea mea, din situaţia asta nu se poate ieşi decât prin demisia domnului Şova şi a domnului Ponta. Nu poţi să zici luni, ca premier, la trei, patru ore înainte să dea un comunicat compania, că această companie poate să dea statul în judecată şi statul să plătească daune de 2 miliarde", a declarat Orban.
Ponta, Patapievici şi Mircea Mihăieş
Tot legat de scandalul Roşia Montană, dar pe alt palier de discuţii, remarcăm declaraţiile venite din partea liderului Fundaţiei Mişcarea Populară, Marian Preda, care îl acuză pe Victor Ponta de comportament duplicitar şi îi cere acestuia să le cearcă scuze publice lui Horia Roman Patapievici şi Mircea Mihăieş, pentru jignirile aduse acestora.
“Fundaţia Mişcarea Populară îl somează pe Victor Ponta, Primul Ministru al României, să le ceară public scuze domnilor Horia Roman Patapievici şi Mircea Mihăieş, pentru acuzaţiile aduse acestora, cu scopul clar de defăimare a imaginii lor publice. Victor Ponta a încercat o manipulare ieftină, prezentând adevărul trunchiat, încercând să îndrepte un val de nemulţumire publică împotriva celor doi intelectuali de marcă”, reiese dintr-un comunicatul remis de Fundaţia Mişcarea Populară.
“În timp ce în anul 2006 Horia Roman Patapievici şi Mircea Mihăieş cumpărau în mod simbolic un metru de teren cu scopul de a sensibiliza opinia publică în cazul Roşia Montană, fără a avea măcar decenţa de a se informa înainte, domnul Ponta respingea proiectul pe care acum îl promovează, doar pentru că acest proiect fusese susţinut atunci de preşedintele României într-o declaraţie la o emisiune tv”, a mai amintit Marian Preda.
În cadrul unei emisiuni la Antena 3, Victor Ponta a fost de acord cu datele prezentate de realizatorul Mihai Gâdea care susţinea că Patapievici şi Mărieş ar avea de fapt interese imobiliare la Roşia Montană.
În acest context Marian Preda reacţionează: “Duplicitatea permanentă, succesivă (de la un an la altul) şi simultană (de la Palatul Victoria la Palatul Parlamentului) şi acuzele nefondate şi manipulatoare aduse adversarilor săi, denotă caracterul mizerabil al lui Victor Ponta, fiind încă o dovadă că Premierul României nu merită poziţia prea înaltă pe care o ocupă”.